1. Angst om neer te storten: dit is de meest voorkomende vorm van vliegangst. Mensen zijn er heilig van overtuigd dat ze het eind van de vlucht niet zullen halen. Het komt vaak voor dat mensen hun huis verlaten en afscheid nemen van anderen alsof ze niet meer terugkeren. Om te bepalen of deze angst reëel is, schreven wij eerder al een artikel over is een vliegtuig veilig.
2. Claustrofobie: mensen met claustrofobie hebben een angst om vast te zitten of opgesloten te zitten in een kleine, afgesloten ruimte. Veel mensen met claustrofobie heeft ook claustrofobie in het vliegtuig. De angst zit hem niet zozeer in de ruimtes zelf, maar wat er mogelijk in zo’n opgesloten ruimte kan gebeuren. Vooral het idee niet weg te kunnen beangstigd deze mensen. Zodra de vliegtuig deuren dichtgaan kunnen deze mensen angst ervaren en misschien zelfs in paniek raken.
3. Hoogtevrees: bij hoogtevrees in het vliegtuig ervaren mensen het gevoel dat zij ergens overheen of vanaf vallen. Deze mensen zien de hoogte in sommige gevallen hoger aan, dat dat hij daadwerkelijk is. In het vliegtuig ben je natuurlijk wel op enorme hoogte. Het idee dat mensen zich op deze hoogte bevinden, kan angst aanjagen.
4. Controle: angst voor controle verlies uit zich bij mensen met vliegangst vaak in twee vormen: enerzijds vinden ze het moeilijk om het besturen van het vliegtuig aan de piloot over te laten. Anderzijds kunnen ze bang zijn om de controle over zichzelf in het vliegtuig te verliezen en gek te doen bijvoorbeeld.
5. Sociale angst: mensen die bang zijn om afgekeurd te worden door anderen, kunnen dit ook ervaren met vliegen. Gedachten als ‘’Ze zullen mij wel zwak vinden als ik laat blijken dat ik vliegangst heb’’ teisteren deze angstigen. Een ander voorbeeld zijn mensen die bang zijn om flauw te vallen in het vliegtuig, terwijl iedereen naar ze kijkt.
6. Hypochondrie : is ziektevrees, waarbij ieder onschuldig verschijnsel van het lichaam paniek zaait en direct wordt gezien als een ernstige ziekte. Hypochondrie in het vliegtuig is extra lastig omdat mensen dan ook nog gedachten krijgen als ‘’Ik kan hier niet zomaar naar een ziekenhuis als dat nodig is, ik hoop dat ik dit overleef’’.
Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij helpen je om jouw claustrofobie in het vliegtuig te begrijpen en maken samen met jou een plan. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een vliegangst cursus.
Als je zo min mogelijk last van turbulentie wilt ervaren, moet je voor een stoel gaan die zich in het midden van het vliegtuig bevindt. Achteraan in het vliegtuig kunnen namelijk de meeste schokken worden ervaren. Vermijd daarbij dan ook het zitten naast het raam, aangezien je hier meer turbulentie ervaart dan wanneer je in het midden van het gangpad zit. Ook voor de rust kun je beter kiezen voor een plekje vooraan in het vliegtuig, achteraan in het vliegtuig is het namelijk luidruchtiger door de motoren.
Niet alleen voor turbulentie, maar ook voor mensen met claustrofobie of paniekaanvallen is het fijn wanneer zij op een plek zitten waar ze de ruimte hebben. Zodra je voorin in het vliegtuig gaat zitten of stoelen met extra beenruimte boekt, zul je deze ruimte en rust ervaren. Wij vertellen je meer over geschikte stoelen in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?
Vliegangst, ook wel aviofobie genoemd, is de angst om te vliegen. Je moet de angst (h)erkennen en hieraan toegeven, wil je met vliegangst om kunnen gaan. Het uitschrijven van en omgaan met negatieve gedachten en lichamelijke reacties zullen je hier onder andere toe in staat stellen.
Er zijn verschillende soorten vliegangst: angst om neer te storten, angst om opgesloten te zitten, hoogtevrees, angst om de controle uit handen te geven, sociale angst en ziektevrees
Herken de angstreactie en dat er niets aan de hand is, zorg voor helpende en reële gedachten en probeer ontspannen te ademen middels buikademhaling.
Als je zo min mogelijk turbulentie wilt ervaren is een stoel in het midden van het vliegtuig aan te raden. Voor mensen die last hebben van claustrofobie of paniekaanvallen zijn stoelen met extra beenruimte aan te raden.