Is Claustrofobie in het vliegtuig op te lossen?

Het verstikkende gevoel in een afgesloten ruimte, de angst die je ervaart wanneer de vliegtuigdeuren sluiten, hoe kom je daar toch vanaf? Deze vragen zullen vast en zeker in je hoofd rondspoken als je last hebt van claustrofobie. Kan ik mijn claustrofobie in het vliegtuig de baas worden? In dit blog zullen wij je hier meer over vertellen.
Claustrofobie in het vliegtuig is op te lossen middels exposure, cognitieve therapie, mindfulness en/of EMDR. Persoonlijke factoren en omstandigheden zijn uiteraard van invloed op de behandelvorm en het resultaat.
Om claustrofobie in het vliegtuig de baas te worden, is het eerst van belang dat je weet wat claustrofobie inhoudt en hoe je hiermee om moet gaan. Wij zullen de symptomen en mogelijke behandelopties van claustrofobie bespreken, zodat je na het lezen van dit artikel in staat bent om de claustrofobie te verminderen en mogelijk zelfs te laten verdwijnen.

Wat is claustrofobie?

Claustrofobie is samengesteld uit de twee Latijnse woorden ‘claustrum’ en ‘fobos’. ’Claustrum’ staat voor een kleine afgesloten ruimte en ‘fobos’ betekent angst. Dit is dus de angst om vast te zitten of opgesloten te raken. De angst zit hem niet zozeer in de ruimtes zelf, maar in wat er mogelijk in zo’n opgesloten ruimte kan gebeuren.
Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van claustrofobie, daarmee is deze angst één van de meest voorkomende fobieën. In Nederland zou dat alleen al neer komen op duizenden mensen.
Zodra mensen met claustrofobie in een vliegtuig zitten, kunnen ze zeer veel last ervaren. Zij zitten namelijk voor een langere tijd in een afgesloten ruimte, waar zij niet zomaar uit kunnen stappen wanneer zij dit willen. Deze gedachte alleen al, kan men de stuipen op het lijf jagen.

Waar komt claustrofobie vandaan?

Claustrofobie kan bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis in het verleden zijn ontstaan. Het kan zijn dat je ooit in de wc of in een lift opgesloten hebt gezeten en dat zo dramatisch hebt ervaren, waardoor je nu nog steeds bang bent in kleine afgesloten ruimtes. 
De hersenen zijn deze ervaring niet vergeten. Bij alle situaties die enigszins lijken op de traumatische gebeurtenis, slaan de hersenen alarm. Het brein wil je hiermee beschermen voor het ‘gevaar’. Ongeacht of je daadwerkelijk echt in een levensbedreigende situatie zat. ”Eens en nooit meer”, is het signaal dat daarmee afgegeven wordt door je hersenen.
Een andere oorzaak van claustrofobie kan je omgeving zijn. Als bijvoorbeeld in het opgroeiproces, waarbij één van de ouders last had van claustrofobie. Het blijkt namelijk zo te zijn dat kinderen van claustrofobische ouders een hoger risico lopen op het ontwikkelen van claustrofobie. 

Wat voel je bij claustrofobie in het vliegtuig?

Je kunt angst ervaren en paniekaanvallen krijgen wanneer je je in het vliegtuig bevindt en het idee hebt dat je het vliegtuig niet uit kunt of beperkt bent in je bewegingsvrijheid. Ook het om hebben van de veiligheidsriem kan mensen een verstikkend gevoel geven.

Symptomen die je kunt ervaren bij claustrofobie zijn:

– Hartkloppingen
– Transpireren
– Hyperventileren
– Duizeligheid
– Trillen
– Een benauwd gevoel
– Een paniekaanval in het vliegtuig

Wat kun je aan claustrofobie in het vliegtuig doen?

Aan de hand van bepaalde behandelvormen is claustrofaobie te verhelpen. Hieronder zullen we ze kort toelichten.

1. Exposure : mensen met claustrofobie zijn vaak geneigd om het vliegtuig en andere afgesloten ruimtes te ontwijken. Echter gebeurt er tijdens exposure juist het tegenovergestelde en zul je aan deze ruimtes worden blootgesteld. Als er een aantal keren niets is gebeurd in het vliegtuig, zal je lichaam langzaamaan voelen dat er geen reden is tot paniek.

2. Cognitieve therapie : bij cognitieve therapie ga je je overtuigingen aanpakken. Je gaat daarbij je gedachtes in overtuigingen opschrijven en deze vervolgens ontleden om perspectief te geven aan je eigen gedachten. Tegenover deze gedachten worden dan feiten gezet, waarmee je meer helpende/kloppende gedachten creëert. Zo kun je bijvoorbeeld de gedachte ‘’Ik moet eruit kunnen wanneer ik wil’’ ombuigen naar ‘’ik kan hier rustig blijven zitten, want ik wil naar mijn reisbestemming’’.

3. Mindfulness : heeft te maken met de volledige aandacht bij het huidige moment, zonder dat je hier een oordeel over hebt. In het nu leven, wordt dit ook wel genoemd. Tijdens zo’n training leer je om je de angstgevoelens te accepteren en ze dus niet uit de weg te gaan.

4. EMDR : tijdens EMDR denk je bijvoorbeeld aan een traumatische ervaring. Dit activeert het emotionele centrum in het brein. Tegelijkertijd wordt er gevraagd om bijvoorbeeld naar een lichtbalk te kijken en de beweging met de ogen van links naar rechts te volgen. Door deze beweging te volgen wordt het werkgeheugen in het brein geactiveerd. 

Het brein kan niet meerdere gebieden tegelijkertijd activeren. Daarom wordt de negatieve associatie die het brein met een bepaalde ervaring heeft ‘overschreven’, doordat de hersenen ineens gevraagd wordt om het werkgeheugen te activeren. Resultaat hiervan is dat bepaalde trauma’s of negatieve associaties verwerkt kunnen worden.

Claustrofobisch in het vliegtuig? - Angsthelden helpt!​

Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij helpen je om jouw claustrofobie in het vliegtuig te begrijpen en maken samen met jou een plan. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Tips voor mensen met claustrofobie in het vliegtuig

Het idee dat een vliegtuig een afgesloten ruimte is die je pas kunt verlaten wanneer het vliegtuig is geland, kan voor vele mensen een reden zijn tot paniek. Maar ook in het vliegtuig kun je bepaalde maatregelen treffen om jezelf van zo min mogelijk angst te voorzien.

Zo kun je tijdens het boeken van de tickets ervoor kiezen om stoelen voorin het vliegtuig te boeken. Hier zul je namelijk de meeste ruimte ervaren, omdat hier sprake is van extra beenruimte. Maar ook een plekje langs het gangpad resulteert in een minder benauwend gevoel. Lees ons artikel wat is de beste plek in het vliegtuig als je wilt weten waar je het best kunt zitten met claustrofobie.

Ook bij het instappen kun je rekening houden met claustrofobie. Als je ervoor zorgt dat je als laatste het vliegtuig in stapt, heb je het minst last van de mensenmassa die het vliegtuig in moet stappen. Hierdoor sta je zo kort mogelijk in de drukke gate.

Tot slot: geef het aan bij het cabine personeel. Zij zien regelmatig mensen met claustrofobische klachten in het vliegtuig. Wellicht hebben zij nog een plek met wat extra ruimte voor je. Ze zullen in ieder geval alles doen om het zo aangenaam mogelijk voor je te maken, doen dus!

Veelgestelde vragen

In het uiterste geval zullen er paniekaanvallen kunnen optreden bij mensen die aan claustrofobie lijden. Echter is een paniekaanval niet gevaarlijk en is deze hoogstens alleen beangstigend.
Bromazepam is een rustgevend en spierontspannend medicijn dat wordt gebruikt voor het verminderen van angstgevoelens. Deze kunnen door artsen worden voorgeschreven bij fobieën. Echter worden medicijnen wel afgeraden, omdat het volgen van een training en het ondergaan van een behandeling tot veel effectievere uitkomsten leidt. Raadpleeg altijd een arts over het gebruik van Bromazepam voordat je dit medicijn in neemt.

Claustrofobie in het vliegtuig is op te lossen middels exposure, cognitieve therapie, mindfulness en/of EMDR. Persoonlijke factoren en omstandigheden zijn uiteraard van invloed op de behandelvorm en het resultaat.

Claustrofobie is de angst om vast te zitten of opgesloten te raken.

Claustrofobie kan ontstaan na een traumatische gebeurtenis of bijvoorbeeld door kopieergedrag van mensen in de omgeving.

Alles in je lijf roept: wegwezen hier! Verschillende lichamelijke gevoelens kunnen hierbij optreden.

Claustrofobie is op te lossen middels: exposure, cognitieve therapie, mindfulness en EMDR.