Klopt het dat mensen zomaar flauwvallen in het vliegtuig?​​

Misschien heb je weleens gehoord dat mensen flauwvallen in het vliegtuig. Maar klopt dit wel, en zou jou dit ook kunnen overkomen? Wij vertellen je er meer over in deze blog.

Mensen kunnen flauwvallen in een vliegtuig als er te weinig zuurstof opgenomen kan worden door het lichaam. Om dit te voorkomen zorgt de luchtvaartmaatschappij voor voldoende zuurstof. Andere redenen voor flauwvallen in het vliegtuig zijn een plotselinge daling in bloeddruk of hartslag.

Het is belangrijk om de oorzaken van flauwvallen te weten wanneer je wilt begrijpen waarom mensen flauwvallen in het vliegtuig. Wij zullen per oorzaak meer informatie geven in dit artikel. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je kan beredeneren of flauwvallen in het vliegtuig voor jou een (terecht) risico kan zijn.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Waardoor kun je flauwvallen in het vliegtuig?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen kunnen flauwvallen in het vliegtuig. Zoals hierboven beschreven, kunnen mensen flauwvallen als er te weinig zuurstof opgenomen kan worden in het lichaam.

De vraag is natuurlijk of je minder zuurstof in het lichaam kan opnemen in de cabine van het vliegtuig. Dit is inderdaad het geval. Dit heeft te maken met de luchtdruk. Hoe hoger je de lucht in zult gaan, hoe minder luchtdruk je zult ervaren. Door de verandering in luchtdruk, is het voor het lichaam lastiger om zuurstof op te nemen.

In principe is er altijd 21% zuurstof aanwezig in de lucht. Door de verandering in hoogte, en daarmee de luchtdruk, verandert de aanwezige op te nemen zuurstof. Bekijk hieronder in de tabel maar eens hoe het percentage zuurstof afneemt, naarmate je hoger komt (en dus de luchtdruk afneemt).

flauwvallen vliegtuig

Afhankelijk van het type vliegtuig varieert de hoogte waarop gevlogen wordt tussen de 10.700- en 13.136 meter. Als je deze hoogtes vergelijkt met de data in de tabel, kun je de conclusie trekken dat op deze hoogtes nagenoeg geen opneembare zuurstof aanwezig is.

Om te voorkomen dat iedereen aan boord enorme last krijgt van symptomen en uiteindelijk bewustzijnsverlies, wordt er zuurstof in de cabine gepompt. Ter vergelijking: in de cabine is ongeveer evenveel zuurstof aanwezig als op de top van Mount Aspen in Amerika(+- 2000 meter hoogte).
De hoogte van het vliegtuig is dan ook de reden dat er zuurstofmaskers aanwezig zijn in het vliegtuig. Mocht er om de een of andere reden onvoldoende zuurstof in het vliegtuig kunnen worden gepompt, vallen de zuurstofmaskers naar beneden.

Ongeveer 20% van de mensen kan vanaf een hoogte van 2500 meter symptomen ervaren als gevolg van hypoxie of hypoxemie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen direct flauwvallen. De kans is heel groot dat je lichte symptomen ervaart als bijvoorbeeld: slaperigheid, vermoeidheid of lichte misselijkheid

Wat zijn andere oorzaken om flauw te vallen?

Andere oorzaken om flauw te vallen zijn een plotselinge daling in bloeddruk of hartslag. Bij een te lage bloeddruk komt er onvoldoende bloed bij de hersenen, waardoor je je bewustzijn kunt verliezen. Een te lage bloeddruk kan ontstaan bij bijvoorbeeld een hele warme ruimte.

Deze pech hadden passagiers van de Ryanair vlucht Girona-Düsseldorf in de zomer van 2024. Nadat iedereen in het vliegtuig was ingestapt werd de vlucht enkele uren uitgesteld. Vanwege de enorme temperaturen van boven de 40 graden en een kapotte airco vielen sommige passagiers flauw.

Gelukkig komen situaties als bovenstaand voorbeeld amper voor. In dit geval was het een vervelende samenloop van omstandigheden: iedereen was al in het toestel, het vliegtuig stond uren in de brandende zon en de airco was kapot.

Een andere oorzaak is een plotselinge daling van de hartslag. Indien de hartslag van iemand onder de 60 slagen per minuut komt, bestaat er een kans op flauwvallen. Gelukkig is dit over het algemeen niet iets wat je zomaar overkomt.

Kun je flauwvallen door een paniekaanval?

Een vaak gehoorde opmerking is dat mensen het gevoel hebben dat ze flauw gaan vallen door een paniekaanval. Het vervelende aan een paniekaanval is dat het aan kan voelen alsof je daadwerkelijk gaat flauwvallen. Je kunt beginnen te duizelen, misschien heb je zelfs het gevoel dat het zwart voor je ogen wordt.

Een paniekaanval is heel vervelend, maar door een paniekaanval kun je technisch gezien haast niet flauwvallen. Dit heeft ermee te maken dat de bloeddruk en de hartslag enorm stijgen. We hebben hierboven al gelezen dat je juist flauwvalt door een plostelinge daling van de hartslag en/of bloeddruk.

Het voelt dus alsof het gaat gebeuren, maar technisch gezien is het haast onmogelijk dat je puur door de paniekaanval flauwvalt. Wellicht zou je dit als een heel klein voordeel kunnen zien van het krijgen van een paniekaanval.

Angst om flauw te vallen? - Angsthelden helpt!

Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij weten als geen ander hoe het is om je niet comfortabel te voelen in een vlucht. Ben jij bang om in het vliegtuig flauw te vallen? Samen met jou maken wij een plan om jou eerstvolgende vlucht draagbaar te maken. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Marissa voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Mensen kunnen flauwvallen in een vliegtuig als er te weinig zuurstof opgenomen kan worden door het lichaam. Om dit te voorkomen zorgt de luchtvaartmaatschappij altijd voor voldoende zuurstof.

Hiervan zijn geen duidelijke cijfers terug te vinden. Van de medische problemen aan boord is flauwvallen wel de meest voorkomende, maar dit geeft geen duidelijk beeld omdat er geen concrete (actuele) cijfers beschikbaar zijn.

Flauwvallen is in veruit de meeste gevallen niet gevaarlijk. Na enkele ogenblikken reset het lichaam zichzelf en kom je weer bij.

Een plostelinge daling in bloeddruk of hartslag kan flauwvallen tot gevolg hebben. Gelukkig is dit niet iets wat je zomaar overkomt.

Je kunt haast niet flauwvallen door een paniekaanval omdat je bloeddruk en hartslag stijgen. Terwijl bij je juist een lage bloeddruk en/of hartslag nodig hebt om flauw te vallen.