Klopt het dat turbulentie gevaarlijk is?​​

Turbulentie is een van de angsten voor mensen die vliegangst hebben. Dit komt omdat mensen vaak denken dat turbulentie gevaarlijk is. Maar klopt dit eigenlijk wel en wat houdt turbulentie nou eigenlijk in? Wij zullen je hierover meer vertellen in deze blog.
Turbulentie is onaangenaam, maar is allesbehalve gevaarlijk. Het vliegtuig is hier namelijk tegen bestand omdat hij hierop gemaakt is. Turbulentie is een comfort kwestie, geen veiligheidskwestie.
Het is belangrijk om te weten wat turbulentie nou daadwerkelijk inhoudt. Wij zullen je in deze blog alle nodige informatie vertellen. Zo weet jij na het lezen van dit artikel alle ins en outs van turbulentie en ben jij als passagier in staat om het gevaar van turbulentie in te schatten.

Wat veroorzaakt turbulentie?

Turbulentie kan op meerdere manieren worden veroorzaakt en kun je dan eigenlijk ook in drie categorieën onderverdelen.

1. Thermische turbulentie: Dit wordt gezien als de meest voorkomende oorzaak van turbulentie. Dit is turbulentie die veroorzaakt wordt door opstijgende lucht. De warme opstijgende lucht van de opwarmende aarde, resulteert in bewolking wanneer deze stijgt waarbij de temperatuur daalt.

2. Mechanische turbulentie: Turbulentie dat veroorzaakt wordt door fysiek aanwezige elementen zoals bergen. Deze bergen duwen de lucht omhoog waardoor er een golfbeweging in de lucht ontstaat.

3. Schuifspanning: Spanning die ontstaat wanneer twee luchtstromen tegen elkaar ingaan of verschillende kanten opgaan. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in gebieden waar er sprake is van hoge-en lagedrukgebieden.

Welke vluchten zijn het meest gevoelig voor turbulentie?

Vluchten die door tropische regio’s vliegen, zullen vanwege de grote hoeveelheid onweer en bliksem vaker last hebben van turbulentie. Bang dat het vliegtuig geraakt kan worden door de bliksem? Wij vertellen je in de blog kan een vliegtuig geraakt worden door bliksem meer. Ook vluchten over bergachtige gebieden zijn gevoeliger voor turbulentie, omdat zij golven en wervelingen creëren wanneer lucht over de bergen komt.

Ook temperaturen en tijdstippen op de dag hebben invloed op de hoeveelheid aan turbulentie. Zo zijn vluchten in de middag of vroege avond gevoeliger voor turbulentie dan vluchten in de vroege ochtend of nacht, vanwege de warmere momenten.
Tot slot is de grootte van het vliegtuig van invloed op de mate van turbulentie. Grotere vliegtuigen ervaren namelijk minder turbulentie, omdat zij beter uitgerust zijn tegen de onregelmatigheden in de luchtstroming.

Hoe weet een piloot dat er turbulentie aankomt?

Een piloot is voorbereid op wat er komen gaat, zo ook op turbulentie. Voorafgaand aan de vlucht bekijken de piloten al de weersvoorspellingen en gedurende de vlucht stelt speciale apparatuur hen in staat om op de hoogte te blijven en een mogelijke alternatieve route te kiezen.
Ook het contact met de luchtverkeersleiding en collega’s in andere vliegtuigen zorgen ervoor dat piloten in staat zijn om mogelijke turbulentie te voorspellen.
Een vliegtuig maakt gebruik van positieve stabiliteit, dat wil zeggen dat zij vanzelf terugkeren in hun originele positie wanneer zij hier van afwijken. Daarnaast bestaat er ook de turbulence modus, waarbij de piloten niets hoeven te doen in geval van turbulentie.

Wat helpt tegen turbulentie?

In principe ben je niet in staat om de oorzaken van turbulentie tegen te gaan. Wat je wel kunt doen, is je plek in het vliegtuig hierop aanpassen. Zo kun je een stoel voorin of in het midden van het vliegtuig kiezen, omdat het vliegtuig hier het meest stabiel is. Benieuwd naar de beste plek in het vliegtuig? Neem een kijkje bij ons artikel: wat is de beste plek in het vliegtuig?

Daarnaast kun je ook het mentale aspect aanpakken. Zo kunnen mensen zich angstig en onrustig voelen wanneer er turbulentie optreedt. In zo’n geval kun je ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen uitoefenen of je aandacht op iets anders vestigen.

Wat wellicht nog kan helpen is om naar dit filmpje op TikTok te kijken. Aan de hand van een propje en een jelly pudding wordt turbulentie uitgelegd. De Jelly kun je zien als de lucht waar je doorheen vliegt en het propje kun je zien als het vliegtuig.

Zodra je met het vliegtuig in de lucht hangt, is er aan alle kanten luchtdruk. Dit zorgt ervoor dat je in de lucht blijft hangen als het ware. Zodra er turbulentie ontstaat beweegt het vliegtuig, maar het vliegtuig zal niet naar beneden vallen vanwege de luchtdruk.

In het filmpje is te zien dat de jelly beweegt, maar dat het propje gewoon zal blijven hangen. Denk bij de volgende keer turbulentie dus aan de jelly en het propje. Onthoud dat turbulentie niet gevaarlijk is!

Vind jij turbulentie spannend? - Wij helpen je!

Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij helpen je om je te laten zien dat turbulentie niet gevaarlijk is en maken samen met jou een plan. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Turbulentie is onaangenaam, maar is allesbehalve gevaarlijk. Het vliegtuig is hier namelijk tegen bestand omdat hij hierop gemaakt is. Turbulentie is een comfort kwestie, geen veiligheidskwestie.

Een derde van de mensen met vliegangst denkt zelfs neer te kunnen storten door turbulentie. Echter is een vliegtuig zo gebouwd dat het bestand is tegen veel grotere krachten dan turbulentie, zo is het in staat om 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie te weerstaan.

Nee, verwondingen door turbulentie komen nauwelijks voor. In een enkel geval dat dit wel is voorgekomen, kwam dit doordat diegene de gordel niet droeg.
Er komt geregeld tot vaak turbulentie voor in een vliegtuig, dit is namelijk onvermijdelijk. Echter weet je na het lezen van dit artikel dat er geen reden is tot paniek. Turbulentie is nogmaals niet gevaarlijk!
Turbulentie is maar voor korte duur, vaak duurt het maar enkele minuten.

Turbulentie kan ontstaan door opstijgende lucht, de aanwezigheid van bergen of de spanning die ontstaat bij botsende luchtstromen.

Vluchten door tropische regio’s en bergachtige gebieden zijn doorgaans gevoeliger voor turbulentie.

Middels speciale apparatuur en contact met de luchtverkeersleiding kan een piloot turbulentie zien aankomen.