hoogtevrees in het vliegtuig, is dat op te lossen?

Hoe kom je toch van dat angstaanjagende gevoel af, wanneer je je op enkele kilometers hoogte bevindt. Deze vraag zal vast en zeker in je hoofd rondspoken als je last hebt van hoogtevrees in het vliegtuig.

Er bestaan behandelingen die de gedachten en oorzaken van de hoogtevrees aanpakken en je zelfs aan deze hoogtes blootstellen. Dit zal ervoor zorgen dat jij de de hoogtevrees in het vliegtuig de baas kunt worden.

Om de hoogtevrees in het vliegtuig de baas te worden, moet je eerst weten wat hoogtevrees inhoudt en hoe je hiermee om kunt gaan. Wij zullen de symptomen en mogelijke behandelopties van hoogtevrees bespreken zodat je na het lezen van dit artikel in staat bent om de hoogtevrees in het vliegtuig te verminderen en mogelijk zelfs te laten verdwijnen.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Wat is hoogtevrees?

Hoogtevrees is in twee verschillende soorten te onderscheiden: optische hoogtevrees en cognitieve hoogtevrees. Deze twee soorten kunnen apart, maar ook tegelijkertijd aanwezig zijn.

Bij optische hoogtevrees bevind je je daadwerkelijk op een bepaalde hoogte. Je kijkt hierbij om je heen en krijgt dan het gevoel dat je dat punt direct moet verlaten omdat je het gevoel hebt dat je in gevaar bent.
Bij cognitieve hoogtevrees ervaar je de angst alleen al bij het inbeelden van het vallen of springen van bepaalde hoogtes. Je spreekt ook van cognitieve hoogtevrees, wanneer je het idee hebt dat je controle verliest in zo’n situatie.

Angst om te vallen : hierbij ben je bang dat je vanwege de lichamelijke reacties gaat vallen.
Angst om te springen : je bent bang dat je zelf zou willen of kunnen springen. Niet alleen door jezelf, maar ook door bijvoorbeeld een duw van een ander.
Constructie vrees : hierbij ben je bang dat er een ongeluk kan ontstaan vanwege een onveilig vliegtuig.
Plaatsvervangende hoogtevrees : iemand met hoogtevrees hoeft niet zelf op een bepaalde hoogte te zijn, je kunt dit ook ervaren wanneer je iemand anders op een bepaalde hoogte of afgrond ziet.
Dieptevrees : hierbij durf je niet naar beneden te kijken door bijvoorbeeld diep doorzichtig water.

1 op de 5 mensen ervaart hoogtevrees. Zo’n 40% van de mensen met vliegangst heeft last van hoogtevrees. Best gek, want je hebt in een vliegtuig geen contact met de ondergrond, waardoor je in principe geen hoogtevrees kan ervaren. Er zijn daarom ook zat mensen die wel hoogtevrees hebben, maar wel gewoon durven te vliegen.
Voor de mensen die ook in het vliegtuig last hebben van hoogtevrees, maakt het niet uit of zij wel of geen contact maken met de ondergrond. Zodra zij namelijk door het vliegtuigraampje kijken, ervaren zij optische hoogtevrees en cognitieve hoogtevrees wanneer zij bedenken dat ze 10km of hoger in de lucht zitten.

Waar komt hoogtevrees in het vliegtuig vandaan?

Hoogtevrees is een angst die bij veel mensen aanwezig is. Zo zit er een natuurlijke angst voor hoogtes in onze genen, omdat hoogtes op zichzelf staand gevaarlijk kunnen zijn. Zodra hier een extreme angst voor is, er lichamelijke reacties bij optreden en het een grote impact op je leven heeft, is er sprake van hoogtevrees.

Hoogtevrees ervaren de meeste mensen met een leeftijd tussen de 10 en de 50 jaar. Kinderen kunnen hoogtevrees ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis met betrekking tot een bepaalde hoogte, door ouders die hier last van hebben maar ook door een emotioneel onveilige jeugd of een te beschermende jeugd.
Het komt ook voor dat mensen zich niet eens bewust zijn van het feit dat zij hoogtevrees hebben. Het kan namelijk voorkomen dat jij je nog nooit in zo’n situatie hebt begeven die deze angst aanwakkert.

Wat voel je bij hoogtevrees?

Zodra je in het vliegtuig zit kun je angst of angst/paniekaanvallen ervaren die gepaard gaan met de volgende symptomen:

– Hartkloppingen
– Transpireren
– Duizeligheid
– Trillen
– Benauwend gevoel
– Drukkend of stekend gevoel op de borstkas
– Misselijkheid
– Bang om controle te verliezen
– Droge mond
– Verwardheid
– Hyperventilatie
– Complete staat van verstijving of verlamming

Wat kun je aan hoogtevrees in het vliegtuig doen?

Cognitieve gedragstherapie
Hierbij ga je je gedachten aanpakken. Je gaat deze negatieve gedachtes in overtuigingen opschrijven en deze vervolgens ontleden om zo perspectief te kunnen geven aan je eigen gedachten.

Je gaat jezelf dus eigenlijk afvragen of het wel klopt wat je denkt en wat je zegt. Tegenover deze gedachten worden dan feiten gezet, waardoor er meer reële gedachten gecreëerd worden en de angst weggenomen wordt.

Gedachten als ‘’Ik ben onveilig op zulke grote hoogtes in het vliegtuig’’ zal worden omgeschreven naar iets als ‘’Ik mag mijzelf de ruimte geven om angst te hebben. Het gevoel komt en gaat weer. Ik reset mijzelf en blijf realistisch’’

Exposure
Veel mensen met hoogtevrees gaan vluchten uit de weg, terwijl ze deze hoogtes juist onder ogen moeten zien, willen zij van deze angst afkomen. Als je de angstige situatie opzoekt, het vliegtuig, dan zie je namelijk dat er niets gebeurt waardoor de angst langzaam kan verdwijnen. Wil je liever onder begeleiding van ervaringsdeskundigen exposure in het vliegtuig aan gaan? Bekijk dan onze Sky Support eens.

Angsthiërarchie
Is een methode om angsten te verhelpen, waarbij situaties in een rangorde worden geplaatst qua moeilijkheidsgraad. Zo kan je bijvoorbeeld het moment dat je aan de grond staat een 0, geen angst, toekennen en het moment dat je in de lucht zweeft een 10, meeste angst. Op deze manier kun je dus stapsgewijs oefenen met een steeds moeilijkere graad.

EMDR
Tijdens EMDR denk je bijvoorbeeld aan een traumatische ervaring. Dit activeert het emotionele centrum in het brein. Tegelijkertijd wordt er gevraagd om bijvoorbeeld naar een lichtbalk te kijken en de beweging met de ogen van links naar rechts te volgen. Door deze beweging te volgen wordt het werkgeheugen in het brein geactiveerd.

Het brein kan niet meerdere gebieden tegelijk activeren. Daarom wordt de negatieve associatie die het brein met een bepaalde ervaring heeft ‘’overschreven’’, doordat de hersenen ineens gevraagd wordt om het werkgeheugen te activeren. Resultaat hiervan is dat bepaalde trauma’s of negatieve associaties verwerkt kunnen worden.
Naast het aanpakken van deze gedachtes kun je ook enkele acties in het vliegtuig verrichten die ervoor zorgen dat je minder last hebt van je hoogtevrees. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het luikje van het raam naar beneden doen. Zo voorkom je dat je naar buiten kan kijken en zie je niet hoe hoog je je bevindt. Daarnaast kun je ook langs het gangpad gaan zitten om het uitzicht en de hoogte te beperken.

Heb jij hoogtevrees in het vliegtuig? - Angsthelden helpt!​

Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij helpen je om te gaan met hoogtevrees in het vliegtuig. Denk hierbij aan het creëren van helpende/reële gedachtes zodat jij rustig in het vliegtuig kunt blijven. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of neem contact op.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Marissa voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Er bestaan behandelingen die de gedachten en oorzaken van de hoogtevrees aanpakken en je zelfs aan deze hoogtes blootstellen. Dit zal ervoor zorgen dat jij de de hoogtevrees in het vliegtuig de baas kunt worden.

Hoogtevrees is in twee verschillende soorten te onderscheiden: optische hoogtevrees en cognitieve hoogtevrees. Deze twee soorten kunnen apart, maar ook tegelijkertijd aanwezig zijn.

Hoogtevrees is een angst die bij veel mensen aanwezig is. Zo zit er een natuurlijke angst voor hoogtes in onze genen, omdat hoogtes op zichzelf staand gevaarlijk kunnen zijn.

Er zijn verschillende dingen die je tegen hoogtevrees kunt doen, denk aan: cognitieve gedragstherapie, exposure, het maken van een angsthiërarchie en EMDR.

Er bestaan piloten die hoogtevrees hebben. Echter komt deze angst bij hen niet tot uiting in het vliegtuig. De veiligheidsgordels, de weet dat zij zich niet op een randje begeven, het gevoel en kennis die zij hebben maar ook het feit dat er geen contact is met de aarde zorgt ervoor dat piloten geen hoogtevrees in het vliegtuig ervaren.
Nee, dit is niet gevaarlijk. Het dient eerder als veiligheidsmechanisme, omdat deze angst je meer alert maakt dat er mogelijk gevaar dreigt.
Dit hangt af van de impact in het dagelijks leven. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid angst en paniek die ontstaat door het hoogteverschil. Dit betekent dus dat er sprake is van een fobie wanneer iemand zijn flat niet uit durft. Wanneer je niet van een duikplank durft, is er geen sprake van een fobie omdat deze situatie niet dagelijks voorkomt.
Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van hoogtevrees. Hoogtevrees kan ontstaan vanaf de leeftijd waarop kinderen zich meer bewust worden van risico’s. Hierdoor kunnen zij angsten ontwikkelen, die hen bijblijven als zij volwassen zijn. Dit kan bijvoorbeeld in het vliegtuig tot uiting komen.