Vliegtuigcrashes worden gezien als een grote nachtmerrie voor vele mensen. Zo blijkt dat voor 70% van de mensen met vliegangst, de angst om neer te storten de grootste angst is. Is een vliegtuig dan eigenlijk wel veilig? Wij vertellen je meer in deze blog.
De kans op het neerstorten van een vliegtuig is zo’n 1 op 11 miljoen. Het vliegtuig wordt als het veiligste vervoersmiddel gezien. Als het in een uiterst geval dan toch neerstort, heeft dit te maken met het tekort aan vliegvaardigheid en risicoperceptie van de piloten en niet met de technische mankementen van het vliegtuig. Dit komt dus gelukkig bijna niet voor.
1. Bleed air: is het systeem dat warme lucht uit de motor haalt en ervoor zorgt dat deze lucht wordt ontdaan van sneeuw en ijs zodat een veilige start mogelijk is. Echter kunnen deze sensoren of kleppen stuk gaan en worden dan ook vaak gecontroleerd.
2. Verstopte toiletten : het toilet kan tijdens de vlucht verstopt raken. Indien alle toiletten verstopt raken, is het vliegtuig genoodzaakt om te landen. De vlucht kan pas weer hervat worden zodra de toiletten gemaakt zijn. Om verstoppingen te voorkomen spoelt het toilet met flinke kracht door.
3. Slecht werkende pitotbuizen : is een meetinstrument, beschermd door een anti-ice beschermlaag die niet altijd even goed functioneert, waardoor de luchtvochtigheid, windsnelheid en luchtdruk niet meer efficiënt gemeten kunnen worden. Deze worden extra vaak nagekeken.
4. Gebarsten cockpitraam : temperatuurverschillen of bijvoorbeeld het niet uitzetten van de verwarming van de voorruit kunnen erin resulteren dat er een barst ontstaat in het cockpitraam. De lijm die nodig is voor het vervangen van dit raam, moet eerst 24u uitharden voordat de vlucht hervat kan worden. Hier wordt vooraf uiteraard op gecheckt.
5. Vleugelkleppen : deze kleppen kunnen in het geval van landen in uitzonderlijke gevallen niet uitgaan, waardoor de draagkracht niet vergroot wordt en het vliegtuig niet in staat is om sneller af te remmen.
1. Kleine onderhoudsbeurt : elke 400-600 uren vindt klein onderhoud plaats;
2. Grote onderhoudsbeurt : elke 6 tot 8 maanden wordt het vliegtuig één tot drie dagen volledig nagelopen;
3. Intensieve onderhoudsbeurt : na elke 2 jaar, waarbij alle onderdelen nóg uitgebreider worden gecontroleerd;
4. Volledig uit elkaar halen : elke 6 tot 10 jaar wordt het vliegtuig volledig uit elkaar gehaald, waar nodig worden onderdelen vervangen en vervolgens op wordt het vliegtuig opnieuw in elkaar gezet.
Zodra de piloot geschikt is om de lucht in te gaan, moet hij of zij eerst op de hoogte zijn van de vliegroutes, de gebieden en de vliegvelden waarnaar uitgeweken kan worden in geval van nood. De piloot mag hierna niet direct alleen achter het stuur, maar moet eerst ervaring opdoen door vele uren als co-piloot mee te vliegen.
Een piloot staat er niet zijn eentje voor, zo zijn er namelijk altijd twee piloten aan boord. Waarbij één piloot zich bezig houdt met de communicatie met de verkeersleiding en de andere piloot vliegt.
Tijdens een lange vlucht zijn er zelfs 4 piloten aan boord. Hierdoor wordt voorkomen dat er niemand achter het stuur zit wanneer het tijd is om te slapen. Sinds de Germanwings crash in 2015 is de cockpit altijd bereikbaar voor bemanning. Op die manier wordt een dergelijk drama voorkomen.
Zelfs in het uiterste geval, wanneer geen van de piloten meer in staat is om te vliegen, is er een oplossing. Er bestaat namelijk een automatisch landingssysteem, wat betekent dat het vliegtuig zonder piloten verder zou kunnen. Dit wordt in de luchtvaart de automatische piloot genoemd.
Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij weten als geen ander hoe het is om je niet veilig te voelen in het vliegtuig. Samen met jou maken wij een plan om jou eerstvolgende vlucht draagbaar te maken. Twijfel jij of het vliegtuig veilig is? En ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder onze vliegangst cursus of plan een gratis adviesgesprek. Ook is het aan te raden om eens een kijkje te nemen op onze blog: hoeveel vliegtuigen storten er per jaar neer?
De kans op fatale ongevallen met een kleiner vliegtuig is 10x zo groot als bij grotere vliegtuigen. Ook hier weer, de kans op neerstorten is 1 op 11 miljoen, dus de de kans op neerstorten bij een klein vliegtuig is ook gering. Wij schreven hier ook over in onze blog: hoeveel vliegtuigen storten er per jaar neer?
De kans op het neerstorten van een vliegtuig is zo’n 1 op 11 miljoen. Het vliegtuig wordt als het veiligste vervoersmiddel gezien.
De 5 meest voorkomende mankementen zijn: bleed air, verstopte toiletten, slecht werkende pitotbuizen, gebarsten cockpitraam en problemen met de vleugelkleppen.
Bij kleine schade is het vliegtuig nog steeds hartstikke veilig. Zolang er niks cruciaals kapot is, is er geen reden tot terugkeer van het vliegtuig.
Sowieso wordt het vliegtuig na iedere vlucht gecontroleerd. Daarna zijn er kleine, grote en intensieve onderhoudsbeurten afhankelijk van het aantal vlieguren. Elke 6 tot 10 jaar wordt het toestel zelfs volledig uit elkaar gehaald.
Een piloot is nooit alleen. Tijdens lange vluchten zijn er zelfs 4 piloten aan boord. Hiermee wordt voorkomen dat er niemand achter het stuur zit wanneer het tijd is om te slapen bijvoorbeeld.