Wat is praktisch speelgoed voor in het vliegtuig?

Of je nu een korte of lange vlucht voor de boeg hebt, je zullt altijd even moeten wachten op het vliegveld. Spelen met iets in je handen of friemelen kan helpen bij een erg lange zit om jou en je (jonge) medepassagiers bezig te houden tijdens de vlucht. Het kan ook behulpzaam zijn bij stress of angst.
Neem kleine, discrete friemelspeeltjes mee zoals stressballen, fidget spinners of items met verschillende texturen die je handen bezighouden. Houdt er wel rekening mee dat wat je meeneemt niet te klein is waardoor het makkelijk kwijt raakt. Een reisdagboek kan ook een rustgevende en creatieve manier zijn om de tijd door te komen.
Iedereen zit weleens te friemelen; tikken met je vingers, op en neer gaan met je voet, wiebelen, klikken met een pen of met iets in je handen frunniken. Stilzitten kan soms een (onbewuste) uitdaging zijn. Wij vertellen je waar dit mee te maken heeft en waarom deze info ook relevant is in het vliegtuig. Na het lezen van dit blog weet jij wat je mee zou kunnen nemen voor jong en oud.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Waarom kunnen we niet altijd stilzitten en friemelen of wiebelen we?

Iedereen beweegt weleens onrustig of is (onbewust) met iets in zijn of haar handen bezig. Wanneer iemand gespannen is of angst ervaart is dit een manier om met het nerveuze gevoel en de rusteloosheid om te gaan.
Echter, hoeft het niet te betekenen dat je gespannen of angstig bent als je dit soort bewegingen maakt. Deze kleine (rusteloze) bewegingen zijn een manier van het lichaam voor zelfregulering (zelfkalmering). Het is een coping mechanisme dat opgebouwde, maar ook nerveuze energie vrijlaat.
Het friemelen neemt bepaalde delen van je brein in beslag die anders afgeleid zouden kunnen worden door dwalende (angstige)gedachten of rusteloosheid. Waarbij friemelen of wiebelen het lang zitten in een vliegtuig, maar ook concentreren of omgaan met angstige gedachten makkelijker maakt.

Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om gebruik te maken van fidget-speelgoed. Dit is speelgoed dat je handen bezighoudt waardoor je je aandacht kunt verleggen, beter kunt focussen en beter kunt ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende fidget spinner, wat in 2017 een grote hype was in Nederland.

Opzoek naar entertainment of speelgoed voor in het vliegtuig?

  1. Fidget speelgoed: neem kleine, discrete fidget-speeltjes mee zoals stressballen, fidget spinners of objecten met verschillende texturen die je handen bezighouden. Houd er wel rekening mee dat wat je meeneemt niet te klein is waardoor je het makkelijk verliest. 
  2. Zachte stoffen: overweeg om een klein stuk stof met verschillende texturen mee te nemen om aan te raken. Het kan rustgevend zijn en helpen om je aandacht te verleggen.
  3. Gevarieerd entertainment: neem boeken, tijdschriften, puzzelboekjes of elektronische apparaten mee met spellen, films of muziek om jezelf bezig te houden. Een koptelefoon of oordopjes kunnen hierbij natuurlijk niet ontbreken. Eerder schreven wij meer over oordopjes in ons blog zijn oordopjes in het vliegtuig aan te raden?
  4. Kleuren: breng een klein kleurboek en kleurpotloden mee. Kleuren kan een rustgevende en creatieve manier zijn om de tijd te doden.
  5. Kauwgom of snacks: kauwgom of een kleine snack kan een zintuiglijke afleiding bieden en helpen bij ontspanning. Benieuwd welk eten je wel en niet mee mag nemen? Wij schreven er meer over in ons blog mag je eten meenemen in het vliegtuig.
  6. Handoefeningen: doe eenvoudige handoefeningen zoals in je vuisten knijpen en loslaten, je polsen draaien of met je vingers op je schoot tikken. Progressieve spierontspanningsoefeningen kunnen ook erg fijn zijn, hierover lees je meer in de laatste alinea.
  7. Voetbewegingen: beweeg je voeten in cirkelvormige bewegingen, tik ze zachtjes op de vloer of doe oefeningen met je enkels om je onderlichaam bezig te houden.
  8. Diepe ademhaling: oefen diepe ademhalingsoefeningen om je gedachten en lichaam te ontspannen. Adem langzaam in, houd een paar seconden vast en adem geleidelijk uit.
  9. Rek- en strekoefeningen: sta op en rek je uit wanneer mogelijk, vooral tijdens langere vluchten. Eenvoudige strekoefeningen kunnen spanning en stijfheid verlichten.
  10. Mindfulness- en meditatie apps: gebruik apps voor meditatie of mindfulness met korte sessies die zijn ontworpen voor op reis. Ze kunnen helpen je gedachten te kalmeren en de vlucht aangenamer te maken.
  11. Reisdagboekje: overweeg het meenemen van een klein reisdagboekje en een pen tijdens je vlucht. Het bijhouden van een dagboek kan een rustgevende en creatieve manier zijn om de tijd te doden. Je kunt momenten van de reis vastleggen, gedachten noteren en zelfs schetsen maken.

Wat is het beste speelgoed voor kinderen in het vliegtuig?

Het favoriete speelgoed van je kind kan natuurlijk niet ontbreken. Een cadeautje of iets nieuws is ook een erg leuk idee en houdt je kind waarschijnlijk langer bezig omdat het nieuw en interessant is. Er zijn ook varianten van fidget- speelgoed die je tegen het raam of op de tafel kunt plakken.

Zuignap fidget spinners of ander zuignap speelgoed raken niet kwijt en kunnen erg interessant zijn voor de jonge reiziger. Een potje klei of een klei ei, maar ook stapel bakjes of vormpjes zijn erg leuk speelgoed om mee te nemen in het vliegtuig en kunnen ook leuk zijn op het strand.

Een magnetisch tekenbord en (sticker) boekjes kunnen ook een goede toevoeging zijn aan je bagage, deze kunnen als je op je bestemming bent als bedtijd verhaaltje dienen. Daarnaast zijn vinger popjes of speelgoed waarmee je kind zijn of haar verbeelding kan laten spreken een goed idee om je kind zichzelf langere tijd te laten vermaken.

Spelletjes die je makkelijk mee kunt nemen zijn ook leuk om samen te spelen. Als je kind wat ouder is zijn raadsels voor onderweg ook erg leuk. Daarnaast kan een vlogging- of wegwerp camera een creatieve manier zijn voor je zoon of dochter om zelf de reis vast te leggen.

Progressieve spierontspanning voor in het vliegtuig

Progressieve spierontspanningsoefeningen kunnen fijn zijn om te ontspannen tijdens een vliegreis, vooral als je merkt dat stress of spanning zich opbouwt. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je in het vliegtuig kunt proberen:
  1. Armen en handen: maak vuisten en span je handen en armen stevig aan. Ontspan ze vervolgens volledig, spreid je vingers en voel de spanning wegvloeien.
  2. Schouders: trek je schouders op naar je oren en houd vast. Laat ze dan langzaam zakken terwijl je de spanning loslaat.
  3. Nek en rug: duw je hoofd voorzichtig naar voren en voel de rek in je nek. Buig dan je hoofd naar achteren en ontspan.
  4. Buikspieren: span je buikspieren aan alsof je je navel naar je ruggengraat trekt. Laat de spanning
    los en adem rustig in en uit.
  5. Benen en voeten: span je beenspieren aan en houd vast. Ontspan ze volledig en wiebel met je tenen.
Herhaal elke oefening een paar keer en neem de tijd om bewust de spanning los te laten. Deze oefeningen kunnen niet alleen helpen om fysieke spanning te verminderen, maar ook om je gedachten te kalmeren tijdens de vlucht. Vergeet niet om de oefeningen rustig en gecontroleerd uit te voeren, rekening houdend met de beperkte ruimte in het vliegtuig.

Heb je last van vliegangst en wil je daar graag vanaf? Wij leren je meer over progressieve spierontspanning en andere ontspannende technieken in onze Turbo Training.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Marissa voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Neem kleine, discrete friemelspeeltjes mee zoals stressballen, fidget spinners of items met verschillende texturen die je handen bezighouden. Houdt er wel rekening mee dat wat je meeneemt niet te klein is waardoor het makkelijk kwijt raakt. Een reisdagboek kan ook een rustgevende en creatieve manier zijn om de tijd door te komen.

Dit kan een coping mechanisme zijn om om te gaan met nervositeit en rusteloosheid. Het kan ook een manier zijn van zelfkalmering van het lichaam.

Denk aan bijvoorbeeld fidget speelgoed, zachte stoffen, gevarieerd entertainment, kleuren, snacks, handoefeningen, voetbewegingen, diepe ademhalingen, rek- en strekoefeningen of mindfulness- en meditatie apps.

Denk bijvoorbeeld aan fidget-speeldgoed, fidget spinners, een potje klei of stapel bakjes of vormpjes. Daarnaast kunnen boekjes of een magnetisch tekenbord ook erg handig zijn.