Diarree kan erg vervelend zijn op reis en zeker tijdens een vlucht, gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en comfortabeler te reizen.
In veel gevallen kun je het medicijn Loperamide nemen. Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven drinken in verband met kans op uitdroging. Zorg verder dat je gemakkelijk toegang hebt tot een toilet aan boord van het vliegtuig.
Na het lezen van deze blog weet je hoe je bij (reizigers-) diarree voor jezelf of een dierbare zorgt en hoe je een eventuele vlucht doorkomt.
Last van vliegangst? Angsthelden helpt!
Hoe loop je reizigersdiarree op?
Hoe herken ik reizigersdiarree?
Reizigersdiarree is een veelvoorkomend probleem dat optreedt tijdens reizen, vooral naar gebieden met andere hygiënische normen en voedsel- en wateromstandigheden. Reizigersdiarree geeft vaak maag-darm problemen. Dit uit zich in frequente dunne ontlasting, soms gepaard met buikpijn en krampen.
Misselijkheid en overgeven zijn veel voorkomende verschijnselen die kunnen bijdragen aan uitdroging. In sommige gevallen kan er koorts optreden als reactie op de infectie die de diarree veroorzaakt. Aanhoudende diarree kan ervoor zorgen dat je jezelf zwak en vermoeid voelt.
Vaak start de diarree kort na aankomst op de reisbestemming, meestal binnen de eerste paar dagen. Hoewel reizigersdiarree meestal vanzelf voorbijgaat en binnen enkele dagen verbetert, is medische hulp noodzakelijk als de symptomen ernstig zijn of aanhouden.
Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en indien nodig medische hulp in te schakelen om complicaties te voorkomen. Preventieve maatregelen, zoals het volgen van veilige voedsel- en waterpraktijken, kunnen helpen het risico op reizigersdiarree te verminderen.
Wat kun je het beste doen bij reizigersdiarree?
Hoe vaker er sprake is van diarree of overgeven, des te belangrijker het is om de vochtinname te verhogen om uitdroging te voorkomen. Drink daarom telkens nadat je op het toilet bent geweest of hebt moeten overgeven. Als je moet overgeven, drink dan kleine beetjes, bijvoorbeeld 1 à 2 slokken elke 5 tot 10 minuten. Zodat je toch nog wat vocht binnenhoudt. Als je ook last hebt van koorts, is drinken nog belangrijker. Gaat het langzaam beter en houd je het gemakkelijker binnen, drink dan steeds wat meer.
De volgende dranken zijn geschikt als je als hebt van diarree: schoon (gezuiverd of gekookt) drinkwater, thee, drankjes met elektrolyten (ORS), bouillon en vruchtensap. Mocht je zelf vruchtensap willen maken, zorg er dan voor dat je het fruit zelf schilt of zorg anders dat het vruchtensap uit een fabrieksverpakking komt. Het is verstandig om ORS (orale rehydratievloeistof) te nemen omdat dit erg goed helpt tegen uitdroging, er zitten namelijk veel elektrolyten in. ORS is vaak beschikbaar in poedervorm of als bruistablet die je kunt oplossen in water.
Vermijd zoete dranken als de diarree aanhoudt of herhaaldelijk terugkeert gedurende meer dan een week. Dit betekent: geen appelsap, melk, energiedranken, frisdranken en light-dranken (zoals cola light). In sommige gevallen kunnen de darmen tijdelijk minder goed reageren op deze dranken wanneer je last krijgt van diarree.
Een paar dagen niet of minder eten is niet erg. Je hoeft jezelf niet te dwingen om te eten. Als je weer trek hebt, kun je weer eten waar je zin in hebt. Begin met kleine beetjes. Als je kunt eten, voel je je meestal meteen wat beter. Helemaal niet eten of een speciaal dieet is niet nodig.
Wanneer er iets in je maag komt, reageren je darmen daarop. Soms kan dit leiden tot een nieuwe golf van diarree. Dit betekent niet per se dat je iets verkeerds hebt gegeten; je maag en darmen zijn nog gevoelig. Ook als je in één keer veel drinkt, bestaat de kans dat je meteen naar het toilet moet.
Wanneer neem ik contact op met een arts (ter plaatse?)
Neem dezelfde dag nog contact op met een arts in geval van: koorts of als je bloed of slijm bij de ontlasting ziet. Neem ook contact op als je onvoldoende kunt drinken, een ziekte aan het hart, nieren of diabetes hebt, je ouder bent dan 70 jaar (bij waterdunne diarree moet je dezelfde dag nog naar een arts) of als je tekenen van uitdroging ziet.
Wat als ik moet vliegen met diarree in het vliegtuig?
Ook in het vliegtuig is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Blijf dus voldoende drinken. Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot het toilet aan boord. Vraag aan je medereiziger of je misschien aan het gangpad mag zitten. Je kunt ook overwegen om het cabinepersoneel op de hoogte te stellen. Zij helpen je graag waar zij dat kunnen en kunnen je mogelijk voorzien van extra benodigdheden. Draag daarnaast comfortabele kleding om de vlucht zo aangenaam mogelijk te maken voor je zelf.
Het kan verstandig zijn om zelf wat eten mee te nemen aan boord. Houdt wel rekening met de voeding die je neemt. Kies voor lichte, makkelijk verteerbare (vezelrijke) maaltijden en vermijd pittig voedsel. Dit kan namelijk de symptomen verergeren. Overweeg om je eigen snacks mee te nemen, zodat je meer controle hebt over wat en wanneer je iets eet. Verder is het verstandig om alcohol en cafeïne te vermijden omdat dit (verder) uitdroogt.
Hoe kan ik diarree in het vliegtuig voorkomen?
Om de kans op reizigersdiarree in het vliegtuig of op locatie zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat je goed je handen wast voor het (bereiden van) eten of drinken en na een toilet bezoek. Het is een eenvoudige maar effectieve gewoonte om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Zorg ervoor dat je je handen goed afdroogt met een schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes.
Wees ook voorzichtig met voedsel en drankjes die je langs de weg aanschaft. Kies bij voorkeur voor verpakt voedsel uit betrouwbare bronnen. Eet geen ongekookte melk, ijsblokjes, schepijs, ongekookte groenten of geschild fruit. Schil fruit zelf nadat je je handen grondig hebt gewassen. Zorg ervoor dat warm bereid voedsel goed is opgewarmd voordat je ervan geniet. Dit geldt vooral bij vlees, vis, kip, schelp- en schaaldieren. Als het niet goed is verhit, is het veiliger om het niet te eten.
Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!
Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.
Veelgestelde vragen
Wat kan ik het best doen tegen diarree in het vliegtuig?
In veel gevallen kun je het medicijn Loperamide nemen. Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven drinken in verband met kans op uitdroging. Zorg verder dat je gemakkelijk toegang hebt tot een toilet aan boord van het vliegtuig.
Hoe loop je reizigersdiarree op?
Meestal loop je reizigersdiarree op in warme landen via bacteriën in het water of voedsel.
Hoe herken ik reizigersdiarree?
Reizigersdiarree herken je aan frequente dunne ontlasting, soms gepaard met buikpijn en krampen.
Wat kun je het beste doen bij reizigersdiarree?
Het is met name belangrijk om voldoende te blijven drinken in verband met kans op uitdroging.
Wanneer neem ik contact met een arts (ter plaatse)
In geval van koorts, bloed of slijm bij de ontlasting, moeite met voldoende drinken of als je ouder bent dan 70 jaar.
Wat als ik moet vliegen met diarree in het vliegtuig?
Je kunt een antidiarree medicijn nemen met loperamide erin. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende blijft drinken en dat je gemakkelijk toegang hebt tot een toilet aan boord.
Hoe kan ik diarree in het vliegtuig voorkomen?
Was je handen voor het (bereiden) van eten en drinken, controleer of borden en bestek schoon zijn, drink alleen water uit gesloten flessen en eet bij voorkeur alleen verpakt voedsel.
Kan ik zie en ruiken of eten besmet is met bacteriën?
Vaak ruikt en ziet eten dat besmet is er helemaal goed uit. Het smaakt dan ook vaak lekker. In veel gevallen zijn dit bacteriën die voor inwoners uit dat land geen problemen veroorzaken.
Loop ik extra risico bij reizigersdiarree als ik medicatie gebruik?
Als je steeds overgeeft en pijnstillers (NSAID’s) zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac gebruikt is het belangrijk om met je arts te overleggen. Dit geldt ook voor medicatie tegen hoge bloeddruk, plaspillen en medicatie bij diabetes.