Mag je creatine meenemen in het vliegtuig?

Creatine is een populair supplement dat veel gebruikt wordt door atleten of recreatiesporters. Het supplement staat voornamelijk bekend bij het verbeteren van sportprestaties en herstel. Er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de cognitieve effecten van het supplementeren met creatine.

Je kunt creatine binnen de EU meenemen in de originele verpakking in je ruimbagage. Buiten de
EU kun je ook creatine meenemen, maar er kunnen andere regels gelden dan binnen de EU.

Nu je waarschijnlijk hebt besloten dat je zak creatine met je meegaat op reis, vertellen wij jou alle details over het meenemen van het supplement. Daarnaast vertellen we wat er al bekend is over de effecten van creatine op (mentale) gezondheid.

Mag je creatine meenemen in het vliegtuig binnen de EU?

Creatine is een legaal en algemeen aanvaard supplement wereldwijd. Daarom is het supplement over het algemeen ook geen probleem om mee te nemen op reis. Regels over het meenemen van creatine in het vliegtuig kunnen anders zijn buiten de EU.

Het is daarom verstandig om dit altijd even te checken voordat je naar de luchthaven gaat. Hiervoor kun je de Reisapp van Nederland Wereldwijd en Douane downloaden. Doorgaans dient de Nederlandse Douane of de desbetreffende luchthaven je hier ook over te kunnen adviseren. 

Zijn er landen waar je geen creatine mee naartoe mag nemen in het vliegtuig?

Er zijn geen landen waar je geen creatine mee naar toe mag nemen. Creatine mag wereldwijd legaal verkocht worden. Echter, gelden er in sommige landen strengere regels in de hoeveelheid die per verpakking of dosering verkocht mogen worden.

Wat is de invloed van creatine op je energiehuishouding?

Creatine is een lichaamseigen stof die de energiehuishouding in je cellen beïnvloedt. Een deel daarvan wordt geproduceerd in je lever, alvleesklier en nieren. Kleine hoeveelheden kun je ook uit voeding halen zoals vis en (wild)vlees. Het supplement creatine zorgt ervoor dat het lichaam meer ATP (adenosinetrifosfaat) kan produceren en opslaan. Dit is vooral belangrijk bij een verhoogde metabolische energievraag. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan explosieve (sport-) activiteiten of complexe cognitieve taken.

ATP is een molecuul dat bij bijna elk proces waar energie voor nodig is in ons lichaam betrokken is. Denk hierbij aan: spiercontracties, maar ook de neuronen in je hersenen hebben een constante toevoer van ATP of wel energie nodig om te kunnen functioneren. Het komt erop neer dat cellen die beschikking hebben over meer creatine, meer energie kunnen opbrengen, wat voordelig kan zijn.

De meeste creatine, ongeveer 95%, wordt in je spieren opgeslagen. Echter, is de opname van creatine in de hersenen doorgaans beperkt in verhouding tot andere weefsels zoals spieren. Dit komt mogelijk doordat creatine moeilijker door de bloed-hersenbarrière heen komt. Astrocyten zijn steuncellen die de bouwstenen van deze barrière vormen. Deze cellen lijken een gebrek te hebben aan de uiting van het gen SLC6A8, dat nodig is voor het transporteren van creatine tussen weefselbarrières. Vanwege deze reden is er een hogere of langdurige creatineinname nodig om de effecten waar te nemen in je hersenen in vergelijking met je spieren.

Je hersenen verbruiken tot wel 20% van de totale energiebehoefte in het lichaam tijdens rust. Tijdens stress kan dit zelfs oplopen tot 30%. Je hersenen bestaan maar uit ongeveer 2% van je lichaamsmassa, daarom hebben ze in verhouding een erg hoog metabolisch energieverbruik.

Ondanks de opname van creatine moeilijker is via supplementatie voor je hersenen, betekent dit niet dat je hersenen geen creatine nodig hebben. Onze hersenen “maken” of eigenlijk synthetiseren dit voor de grootste behoefte zelf. Dit is waarschijnlijk ook een reden waarom de hersenen meer resistent zijn voor het opnemen van creatine. Dit maakt de opname moeilijker, maar we weten nu dat dit alsnog daadwerkelijk plaats kan vinden.

Wat zijn de effecten van creatine inname op de hersenfunctie en gezondheid?

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen die er zijn. Het supplement is dan ook in vele studies onderzocht als voedingssupplement. In deze studies is vooral gekeken naar de klinisch effectieve vorm van creatine in termen van spieropbouw en het vermogen van inspanningscapaciteit bij (sport)activiteiten.

In tegenstelling tot het onderzoek naar fysieke prestaties, waar voornamelijk de focus heeft gelegen bij onderzoeken in het verleden, is er minder bekend over de effecten op cognitie en de hersenfunctie. Recenter onderzoek indiceert dat creatine van invloed is op de hersenfunctie, stemming en cognitie. Dit suggereert dat het supplementeren met creatine kan helpen bij stressbestendigheid, slaaptekort, depressies, gegeneraliseerde angststoornissen, PTSS, hypoxie (zuurstoftekort) en hersenfuncties zoals geheugen. 

Omdat er nog geen veelvuldig onderzoek is gedaan naar de effecten van creatine op cognitieve functionaliteit, is er voornamelijk sterk bewijs bij het belang van creatine afkomstig van personen met creatine deficiënte ziektebeelden. Hiervan is bekend dat ze de creatine voorraden in de hersenen uitputten.

In de eerste onderzoeken die gedaan zijn naar het supplementeren van creatine bij gegeneraliseerde angststoornissen, PTSS en depressies, is gebleken dat bij de respondenten lage creatine hoeveelheden in de hersenen aanwezig zijn. Deze lagere hoeveelheden creatine zijn geassocieerd met een sombere stemming en depressies. Enkele onderzoeken suggereren dat creatine supplementatie zou kunnen helpen bij de behandeling. Echter, is er nog meer en op grotere schaal onderzoek nodig om deze bevindingen significant te kunnen vaststellen.
Bij een kleine groep mensen gediagnosticeerd met PTSS, die immuun bleken te zijn voor een behandeling met psychotropische medicatie, is na 4 weken creatine supplementatie verbetering geobserveerd in slaap, depressie en PTSS-symptomen. Ook deze onderzoeksgroep is te klein om significante bevindingen vast te stellen, echter wijst deze informatie wel in positieve richting. Reden tot meer onderzoek.

Bij slaaptekort merk je misschien wel dat het allemaal wat minder soepel verloopt. Slaaptekort verlaagt de hoeveelheid creatine in je hersenen waardoor je een nadelig effect op je denkvermogen, stemming en motoriek kunt ervaren. Enkel onderzoek wijst uit dat creatine supplementatie en lichte lichaamsbeweging een positief effect hadden op de onderzoeksgroep. Zij ervaren een lagere reactietijd, minder verschil in fysieke en mentale prestatie en meer evenwicht in hun gemoedstoestand tegenover geen creatine supplementatie.

Daarnaast zou creatine supplementatie ook behulpzaam kunnen zijn bij hypoxie. Waarbij er een (tijdelijk) tekort is aan zuurstof in het lichaam. Als er in het vliegtuig een tekort aan zuurstof zou optreden komen er zuurstofmaskers naar beneden, maar gelukkig zorgen de vliegtuigmaatschappijen altijd voor voldoende zuurstof in de cabine. Lees hier meer over in ons blog over flauwvallen in het vliegtuig.

Er wordt ook gedacht dat creatine betrokken is bij neuronale plasticiteit. Onderzoek wijst uit dat mentale training het creatinegehalte in de hersenen vergroot, wat duidt op een toename van de energieopslag in rust. Het is bewezen dat hogere creatinine-niveaus in rust de prestaties verbeteren bij cognitieve taken, denk hierbij aan bijvoorbeeld herkenningsgeheugen. We kunnen dus wel concluderen dat creatine gezondheidsvoordelen heeft. Let op: dit is geen advies! Wij raden ten alle tijden aan om een arts of specialist om advies te vragen voordat je besluit creatine in te nemen. 

Hoop jij op rust in het vliegtuig dankzij creatine? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat het er mogelijke gezondheidsvoordelen te behalen zijn met inname van creatine, hebben wij nog andere tools om relaxter te kunnen vliegen. Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Ja, je mag creatine meenemen in je ruimbagage binnen de EU. Je mag echter geen creatine in je handbagage vervoeren als de hoeveelheid 350 gram of meer bedraagt.

Ja, over het algemeen is het geen probleem om creatine mee te nemen op reis. Regels over het meenemen van creatine in het vliegtuig kunnen anders zijn buiten de EU. Check dit daarom altijd voor je vlucht. Hiervoor kun je de Reisapp van Nederland Wereldwijd en Douane downloaden. Doorgaans dient de Nederlandse Douane of luchthaven je hier ook over te kunnen adviseren.

Nee, creatine is een legaal en algemeen aanvaard supplement wereldwijd.

Creatine mag wereldwijd legaal verkocht worden. Echter, gelden er in sommige landen strengere regels in de hoeveelheid die per verpakking of dosering verkocht mogen worden.

Dit is niet vaak het geval, meestal kom je met creatine zonder problemen door de Douane. Er is wel een grotere kans dat de Douane je creatine eruit pikt en wat vertraging oplevert als je het in je handbagage mee draagt.

Wij raden het je af creatine mee te nemen in een andere verpakking. Mocht je dit wel doen, doe er dan altijd een ingrediëntenlijst en aankoopbewijs bij.

Normaliter kun je je creatine ook weer terug naar Nederland nemen. Mogelijk dat regels voor bagage anders zijn buiten de EU. Check daarom altijd de regels voor vertrek, hiervoor kun je de Reisapp van Nederland Wereldwijd en Douane downloaden. Doorgaans dient de Douane of de desbetreffende luchthaven je hier ook over te kunnen adviseren.