Mag je als minderjarige alleen vliegen?

Als minderjarige vliegen, dit kan voor ouders best spannend en verontrustend zijn. Terwijl dit voor een kind juist een mix kan zijn van enthousiasme en gespannenheid. Maar is het eigenlijk wel toegestaan om als minderjarigen alleen te vliegen? En welke regels zitten hieraan verbonden?

Volgens de wet mogen kinderen van 12 jaar en ouder alleen vliegen, indien zij een toestemmingverklaring hebben. Deze moet dan ondertekend zijn door de gezaghebbende ouders van het kind.

In deze blog geven wij alle informatie rondom het vliegen als minderjarige. Na het lezen van dit artikel weet jij of een minderjarige wel of niet mag vliegen en wat hier allemaal bij komt kijken. Lees vooral snel verder dus!

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Minderjarig alleen vliegen? Welke regels gelden er?

Volgens de wet mogen kinderen van 12 jaar en ouder alleen vliegen. De minimumleeftijd van deze kinderen verschilt echter wel per luchtvaartmaatschappij. Sommige maatschappijen laten het bijvoorbeeld helemaal niet toe om onder de 18 jaar zonder begeleiding te vliegen en andere maatschappijen bieden een betaalde begeleidingsservice aan.

Hieronder in de tabel zie je de regels per leeftijdscategorie van de meest gebruikte maatschappijen in Nederland:

vliegen minderjarig

Ondanks dat je dus vanaf een bepaalde leeftijd zonder begeleiding mag vliegen, is het voor kinderen onder de 18 verplicht om een schriftelijke toestemmingsverklaring te laten zien. Deze verklaring moet ondertekend zijn door de gezaghebbende ouders van het kind. In sommige landen zijn er ook nog extra documenten nodig. Wij adviseren om dit vooraf na te vragen bij de ambassade van het land van bestemming.

Vliegen als minderjarige, wat moet je allemaal meenemen?

Er zijn verschillende documenten en vereisten waar je rekening mee moet houden. Dit varieert per luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming. De belangrijkste documenten die je mee moet nemen, sommen we hieronder voor je op:
Allereerst natuurlijk het paspoort/id kaart. Het paspoort is verplicht wanneer je een internationale reis maakt. Deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.

Daarnaast het visum. Controleer altijd goed van tevoren of een visum vereist is voor minderjarigen in het land van bestemming.

In de alinea hierboven beschreven we het al, maar denk aan het ouderlijk toestemmingsformulier. Luchtvaartmaatschappijen eisen een schriftelijke toestemming van beide ouders. Doe je dit niet, dan is weigering aan boord mogelijk de consequentie.

Tot slot kan het zijn dat er een gezondheidsverklaring wordt geëist op het land van bestemming. Dit kunnen bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen zijn, bekijk vooraf goed de regelgeving van de reisbestemming.

Waar moet je op letten bij het boeken van een ticket voor een minderjarigen die alleen vliegt?

Kijk of het mogelijk is om een directe vlucht te boeken. Dit maakt de reis eenvoudiger en minder stressvol op een jongere leeftijd. Daarnaast is het aan te raden om te kijken naar unaccompanied minor service. Dit is een begeleidingsservice voor minderjarigen en kan net even wat comfortabeler zijn.

Informeer vooraf ook naar de extra kosten die in rekening worden gebracht wanneer je voor de begeleidingsservice kiest. Dit verschilt namelijk per luchtvaartmaatschappij. Vergeet tot slot ook niet om eventuele speciale behoeften door te geven, denk hierbij aan dieetwensen of medische behoeften bijvoorbeeld.

Wat houdt de unaccompanied minor service in voor minderjarigen die alleen vliegen?

De meeste grote luchtvaartmaatschappijen bieden deze begeleidingsservice aan voor alleen reizende kinderen. De budgetmaatschappijen bieden deze service echter niet aan. Deze kun je dus niet kiezen indien je besluit om een ticket te boeken bij een budgetmaatschappij voor het minderjarig kind dat alleen vliegt.

Bij deze service wordt het kind van het begin tot het eind begeleidt. Het begint bij de begeleiding op de luchthaven, waarbij een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij het kind helpt bij het inchecken, de beveiliging en begeleid naar de gate. Vervolgens houdt het cabinepersoneel aan boord een oogje in het zeil.

Het cabinepersoneel checkt regelmatig of de minderjarige zich comfortabel voelt en alles heeft wat hij of zij nodig heeft tijdens de vlucht. Tot slot wordt het kind bij aankomst overgedragen aan de persoon die hem of haar ophaalt. Diegene die het kind ophaalt, moet vooraf geregistreerd staan bij de luchtvaartmaatschappij en zichzelf identificeren. Hiermee voorkomt de maatschappij dat het kind aan een wildvreemde wordt meegegeven.

Sommige maatschappijen bieden deze dienst alleen aan op directe vluchten. Andere ook op overstap vluchten, mits er een begeleidende dienst beschikbaar is tijdens de overstap. De kosten van deze service zijn tussen de €50,- tot €150,- per enkele reis. Dit bedrag is echter vaak voor internationale vluchten hoger. 

Voorzorgsmaatregelen voor alleenreizende minderjarigen

Alleen reizen als minderjarige kan spannend zijn, daarom is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan voorzorgsmaatregelen. Dit zorgt bij zowel de ouders als bij het kind voor extra rust en vertrouwen richting de vlucht.

Geef vooraf voorlichting en instructies. Bespreek wat ze kunnen verwachten op de luchthaven en tijdens de vlucht. Leg ook uit waar ze hulp kunnen zoeken op de luchthaven en hoe ze stewardessen kunnen benaderen.

Zorg er daarnaast voor dat het kind alle belangrijke nummers in de telefoon heeft staan, zoals: ouders, familie en nummers van de luchtvaartmaatschappij. Laat het kind een powerbank meenemen, zodat de telefoon altijd opgeladen blijft. Wij schreven hierover eerder al meer in ons blog: mag een powerbank mee in het vliegtuig?

Verder is het aan te raden om het kind te voorzien van een identificatiekaart met de naam, contact informatie voor noodgevallen en medische informatie. Stop dit op een veilige plek weg bij de handbagage van het kind.

En last, but not least: zorg dat alle documenten op orde zijn. We schreven er al eerder over, maar niets is zo vervelend als dat het kind op de luchthaven met onjuiste/ongeldige documenten staat. Regel dat dus op tijd samen!

Wat is de beste zitplek voor een minderjarige die alleen vliegt?

Eerder schreven we al over stoelen in het vliegtuig in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig? Maar laten we ons in dit artikel eens toespitsen op de beste plek voor een minderjarige. Factoren die hierbij van belang zijn, zijn: veiligheid, comfort en toezicht door het cabinepersoneel.

Qua veiligheid en toegang is het aan te raden om een stoel aan het gangpad te kiezen. Een stoel bij het gangpad zorgt ervoor dat het kind gemakkelijk toegang heeft tot de wc en het cabinepersoneel kan sneller bij het kind komen.

Voor de nabijheid van het cabinepersoneel, kan het kind het best op de voorste rijen of dicht bij de galley worden geplaatst. Op deze plekken zit je namelijk vaak dicht bij het cabinepersoneel. Zij zijn hier dan ook regelmatig aanwezig. Het kind wordt hier snel opgemerkt en kan snel hulp krijgen indien nodig.

Indien je vooral een stoel wilt met comfort en rust, raden we niet aan om vlakbij een WC te gaan zitten of bij de achterste rijen. De achterste rijen zijn vaak namelijk de luidruchtigste rijen vanwege de nabijheid van de motoren en de keuken.

Vindt je minderjarige het spannend om alleen te vliegen? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat uw minderjarige alleen kan vliegen, kan het zijn dat ze alsnog stress ervaren bij de aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee u uw kind gerust het vliegtuig in kunt laten stappen. Bent u benieuwd welke vliegangst cursus voor uw kind geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Volgens de wet mogen kinderen van 12 jaar en ouder alleen vliegen, indien zij een toestemmingverklaring hebben. Deze moet dan ondertekend zijn door de gezaghebbende ouders van het kind. Andere maatschappijen staan dit helemaal niet toe onder de 18 jaar en bieden een betaalde begeleidingsservice aan.

Paspoort, visa, ouderlijk toestemmingsformulier en een gezondheidsverklaring.

Kies voor een directe vlucht om stress te voorkomen en het eenvoudig voor jezelf te maken. Kies voor een unaccompanied minor service en informeer naar de extra kosten hiervan. Zorg er ook voor dat je alle speciale behoeften doorgeeft bij het boeken.
Geef voorafgaand aan de vlucht voorlichting en instructies aan het kind, zorg dat ze alle belangrijke nummers in hun telefoon hebben staan en een powerbank op zak hebben, voorzie het kind van een identificatiekaart en zorg dat alle benodigde documenten aanwezig zijn.
Dit hangt af van factoren zoals veiligheid, comfort en toezicht door het cabinepersoneel. Luchtvaartmaatschappijen reserveren meestal de voorste rijen.