Mag een powerbank mee in het vliegtuig?

Om in een vliegtuig ongestoord een filmpje te bekijken of muziek te luisteren, moeten de elektrische apparaten wel opgeladen blijven. Laat een powerbank nou net de oplossing daarvoor zijn. Maar mag een powerbank eigenlijk wel mee het vliegtuig in? Wij zullen je hierover meer vertellen in deze blog.

Een powerbank mag in de handbagage worden meegenomen. Je mag maximaal 2 powerbanks meenemen die samen niet meer dan 100 Wh batterijcapaciteit bedragen. Het is vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan om een powerbank mee te nemen in de ingecheckte bagage.

In deze blog geven wij alle informatie rondom het meenemen van een powerbank. Na het lezen van dit artikel weet jij of je een powerbank mag meenemen en waarom dit een uitkomst kan zijn.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke soorten powerbanks zijn er?

Powerbanks komen voor in verschillende vormen, maten en capaciteiten. Dit zijn de meest voorkomende:
 1. Standaard powerbanks: de meest voorkomende powerbank. Is meestal compact en draagbaar die in grootte en capaciteit varieert. Deze kunnen worden opgeladen via een stopcontact of een USB-poort van een computer.
 2. Zonnelader powerbanks: een powerbank die is voorzien van zonnepanelen, zodat ze via zonlicht opgeladen kunnen worden. Deze is ideaal voor buitenactiviteiten of afgelegen gebieden waar geen toegang is tot stopcontacten. Deze powerbanks zijn vaak duurder en hebben een langere laadtijd dan andere powerbanks.
 3. Hoge capaciteit powerbanks: deze powerbanks beschikken over een grotere capaciteit dan standaard powerbanks. Zij kunnen meerdere keren je elektronische apparaten opladen voordat ze zelf opgeladen moeten worden. Deze soort is ideaal voor lange reizen of wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen.
 4. Draadloze powerbanks: met deze powerbanks kun je je apparaten draadloos opladen door ze op de powerbank te plaatsen. Deze soort is handig voor apparaten die draadloos opgeladen kunnen worden. 
 5. Multifunctionele powerbanks: dit zijn powerbanks die naast het opladen van apparaten ook functies hebben als een zaklamp en speakers.
 6. Snelladende powerbanks: dit zijn powerbanks die gebruik maken van snellaad technologieën, waardoor je apparaten sneller opgeladen worden dan bij andere powerbanks.

Bovenstaande powerbanks mogen allemaal meegenomen worden in het vliegtuig, zolang ze voldoen aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Hou hierbij rekening met het limiet van de maximale capaciteit die aan boord meegenomen mag worden.

Mag een powerbank mee in het vliegtuig; de voorschriften

Deze regels kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, het land van vertrek en de specifieke veiligheidsvoorschriften. Over het algemeen gelden deze richtlijnen:
 1. Capaciteitslimieten: de algemene regel luidt dat het niet is toegestaan om meer dan 100 Wh (Watt uren) te vervoeren. Dit komt overeen met 27.000 mAh. Je mag maximaal 2 powerbanks meenemen die samen niet meer dan deze hoeveelheid batterijcapaciteit bedragen. Dit is ook de reden dat je apparaten als bijvoorbeld vapes of e-sigaretten beperkt mee mag nemen in het vliegtuig. Hier schreven wij meer over in onze blog mag je een vape meenemen in het vliegtuig?
 2. Handbagage vs ingecheckte bagage: powerbanks mogen alleen in de handbagage worden meegenomen en zijn niet toegestaan in de ingecheckte bagage vanwege veiligheidsredenen. In de accu van een powerbank zit namelijk het brandbare en explosiegevaarlijke materiaal lithium, wat gevaar kan opleveren.
 3. Aanmelden: powerbanks boven een bepaalde capaciteit moeten vooraf bij de luchtvaartmaatschappij gemeld worden. Het gaat hierbij om powerbanks met een hogere capaciteit dan de standaardlimieten.
 4. Bescherming en verpakking: powerbanks moeten goed beschermd en verpakt worden om mogelijke kortsluiting te voorkomen. Zorg dat ervoor dat je powerbank goed afgedekt is zodat het niet in contact kan komen met andere metalen voorwerpen.
 5. Inspectie op de luchthaven: zorg dat je de powerbank binnen handbereik hebt wanneer dit gevraagd wordt tijdens de inspectie. Vertragingen worden hierdoor voorkomen.

Regels over het meenemen van een powerbank in het vliegtuig per luchtvaartmaatschappij

Hieronder staan de regels over het meenemen van een powerbank in het vliegtuig van de meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen. 

mag een powerbank mee in het vliegtuig

Wat zijn redenen om een powerbank mee te nemen in het vliegtuig?

 1. Duur van de reis: tijdens lange vluchten kan het voorkomen dat de batterij van elektronische apparaten leeg raakt. Zo kun je ongeacht je batterij, films blijven kijken en muziek luisteren.  
 2. Drukte bij oplaadpunten op het vliegveld: wanneer op het vliegveld alle stopcontacten bezet zijn, kun je je apparaten niet opladen. Met een powerbank is dit probleem opgelost.
 3. Onvoorspelbare reisomstandigheden: soms kunnen reizen onverwacht veranderen door bijvoorbeeld vertragingen of tussenstops, waardoor je langer onderweg bent dan gepland. Benieuwd hoe tussenstops of overstappen werkt? Eerder schreven wij al hierover in ons blog: overstappen vliegtuig; hoe werkt dat? Door een powerbank blijven je apparaten opgeladen, ook als je reis langer duurt dan verwacht. 
 4. Navigatie: de meeste mensen vertrouwen op hun telefoon voor de navigatie in vreemde steden of landen. Ondanks dat je geen internet hebt, kun je je GPS of kaart apps blijven gebruiken door je opgeladen telefoon.

Tips voor het meenemen van een powerbank in het vliegtuig

 1. Controleer de capaciteit: zorg ervoor dat deze de toegestane limiet van de luchtvaartmaatschappij niet overschrijdt.
 2. Bescherm je powerbank: om schade en eventuele kortsluitingen te voorkomen.
 3. Laad de powerbank van te voren op: dan hoef je je geen zorgen te maken over beschikbare stopcontacten.
 4. Houd je powerbank bij de hand: zorg dat deze gemakkelijk toegankelijk is wanneer je deze tijdens de veiligheidscontrole uit je handbagage moet halen.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Een powerbank mag in de handbagage worden meegenomen. Je mag maximaal 2 powerbanks meenemen die samen niet meer dan 100 Wh batterijcapaciteit bedragen. Het is vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan om een powerbank mee te nemen in de ingecheckte bagage.

Een powerbank is een draagbare oplaadbare batterij die wordt gebruikt om elektronische apparaten op te laden. 

Standaard powerbanks, zonnelader powerbanks, hoge capaciteit powerbanks, draadloze powerbanks, multifunctionele powerbanks en snelladende powerbanks.

Duur van de reis, drukte bij oplaadpunten op het vliegveld, onvoorspelbare reisomstandigheden en voor navigatie doeleinden.