Is een paniekaanval in het vliegtuig op te lossen? ​

Paniekaanvallen zijn één van de kenmerken van mensen met vliegangst. Maar wat is een paniekaanval eigenlijk? En hoe zou je dit in het vliegtuig kunnen aanpakken? Wij zullen je hierover meer vertellen in onze blog.

Tijdens een paniekaanval is er sprake van intense angst en spanning die je op dat moment overruled. Een paniekaanval is in het vliegtuig op te lossen door ademhalingstechnieken, positieve gedachten en exposure therapie
Kennis over een paniekaanval is van belang wanneer je een paniekaanval de baas wilt worden. We zullen je in deze blog alles vertellen over wat een paniekaanval is en hoe je ermee omgaat. Zo weet jij na het lezen van dit artikel alles over een paniekaanval en weet jij hoe je dit kunt oplossen in het vliegtuig.

Wat is een paniekaanval?

Tijdens een paniekaanval word je plotseling overvallen door intense angst en spanning. Je kunt een paniekaanval zien als een snelle en intense variant van de fight-or-flight reactie. Je lichaam maakt het stresshormoon adrenaline aan om zo snel mogelijk te kunnen reageren op gevaar, terwijl er geen sprake is van reëel gevaar.

Door de flinke toename van adrenaline, kun je allerlei lichamelijk gevoelens krijgen. Denk aan hartkloppingen, zweten, trillen, duizeligheid etc. Lichamelijke gevoelens die tijdens een paniekaanval optreden, voelen zo onwerkelijk dat je bang bent dat je iets ergs overkomt.

Die gedachte maakt je vervolgens nog banger, waardoor de lichamelijke gevoelens worden versterkt. Hierdoor ontstaat er dus eigenlijk een cirkel van angst (Lichamelijke gevoelens -> angstige gedachten -> lichamelijke reacties.. )

Paniekaanvallen zijn voor de meeste mensen erg beangstigend, waardoor je angst ontwikkelt voor de angst. Hierdoor kun je de neiging hebben om situaties te vermijden die een mogelijke nieuwe aanval kunnen veroorzaken. Mensen die last hebben van angst voor de angst vermijden in veel gevallen het vliegtuig, omdat ze bang zijn daar een paniekaanval te krijgen. 

Waar komt een paniekaanval vandaan?

Vaak is er sprake van een combinatie van meerdere factoren die een paniekaanval kunnen veroorzaken, zoals aanleg, gebeurtenissen, stress en vermoeidheid of middelengebruik. Mensen die eerder een paniekaanval hebben gehad, zijn vaak bang om dit nogmaals mee te maken en anticiperen eigenlijk al dat het weer gaat gebeuren.

Een nare vlucht kan dus bijvoorbeeld een trigger zijn voor een paniekaanval voor mensen die last hebben van vliegangst. Zo kunnen één of meerdere vormen van vliegangst resulteren in een paniekaanval, dat gepaard gaat met ademhalingsmoeilijkheden, verstikkingsgevoelens en overweldiging. Benieuwd wat vliegangst precies is? Lees dan ons artikel; wat is vliegangst.

Hoe uit een paniekaanval in het vliegtuig zich?

Er is sprake van een paniekaanval, wanneer er minstens 4 of meer van onderstaande symptomen optreden:

Één van de verschijnselen van een paniekaanval is hyperventilatie. Tijdens hyperventilatie ben je te veel aan het ademen en is je ademhaling uit balans. Door een hyperventilatie krijg je te veel zuurstof binnen, waardoor je mogelijk een duizelig gevoel, tintelende vingers, pijn op de borst of last van hartkloppingen ervaart.

Hoe voorkom je een paniekaanval in een vliegtuig, vooraf?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een paniekaanval te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Het is van belang dat deze strategieën in een vroeg stadium worden toegepast om zo de adrenaline toevoer zo snel mogelijk te doorbreken en een mogelijke paniekaanval te doorbreken.

1. Exposure: wanneer er sprake is van angst, ga je vaak hetgeen uit de weg wat de angst veroorzaakt. Tijdens exposure therapie wordt je geconfronteerd met de angst, omdat je deze onder ogen komt en deze niet uit de weg gaat. Tijdens exposure therapie zul je dan bijvoorbeeld een simulatie via een VR bril te zien krijgen of een echte vlucht maken.

2. Geef het aan bij de cabincrew: als mensen bang zijn om een paniekaanval in het vliegtuig te ervaren, kunnen zij dit voorafgaand aan de vlucht aangeven bij de cabincrew. Zij zien namelijk dagelijks mensen met paniekaanvallen of vliegangst. Wanneer zij hiervan af weten, kunnen zij deze mensen een fijn en gerust gevoel geven en waar nodig steun bieden door bijvoorbeeld met hen hierover te communiceren.

Wat kun je aan een paniekaanval in het vliegtuig doen?

1. Ademhalingsoefeningen: iets wat als basis dient en waar je altijd op terug kunt vallen is je ademhaling. Hoe vaker je jezelf bewust bent van je ademhaling, hoe gemakkelijker het gaat om in angstige situaties op de juiste manier en bewust adem te halen. Een oefening die je daarbij zou kunnen helpen is de ademhalingsoefening van Dr. Andrew Huberman. Zoek die maar eens op YouTube op.

2. Herhalen van en focussen op positieve gedachten: voordat je in zo’n paniekaanval verkeert, komen er vaak een hele hoop negatieve gedachten in je op. Als je je op zo’n moment kunt focussen op positieve en helpende gedachten, kun je ervoor zorgen dat je een stuk rustiger blijft.

3. Daarnaast zou je ook stoelen met extra beenruimte kunnen boeken. Dit zijn bijvoorbeeld stoelen bij de nooduitgang. Extra beenruimte zorgt ervoor dat mensen minder opgesloten zitten. Ook voorin het vliegtuig beschikken de stoelen over iets meer ruimte en heb je het voordeel dat je minder last hebt van rumoer van de andere passagiers. We schreven meer over geschikte stoelen in het vliegtuig in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?

De techniek om deze negatieve gedachten aan te pakken heet: RET (Rationeel Emotieve Therapie). Tijdens deze therapie ga je je negatieve gedachten omschrijven naar overtuigingen. Deze gedachten zul je dan vervolgens gaan ontleden zodat je perspectief kunt geven aan je eigen gedachten en je daardoor jezelf kan afvragen of het wel klopt wat je denkt en zegt. Tegenover deze negatieve gedachten worden dan feiten gezet waardoor er meer helpende en reële gedachten worden gecreëerd

Een voorbeeld van zo’n negatieve gedachte is bijvoorbeeld ‘’Ik mag geen paniekaanval krijgen/ als ik paniek krijg is het einde zoek’’. Hier kun je dan een meer reële/helpende gedachte tegenover zetten als bijvoorbeeld ‘’Als ik in paniek raak, weet ik dat dat komt door te veel adrenaline. Mijn lijf denkt in actie te moeten komen alsof ik met een tijger vecht. Ondanks dat mijn lijf reageert alsof ik in actie moet komen, hoef ik me er niet tegen te verzetten en mag het er zijn. Er is geen gevaar!”

Paniekaanval in het vliegtuig? - Angsthelden helpt!​

Angsthelden werkt met vliegangst ervaringsdeskundige trainers. Wij helpen je om te gaan met paniekaanvallen in het vliegtuig. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd of wij iets voor je kunnen betekenen? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Een paniekaanval is in het vliegtuig op te lossen door ademhalingstechnieken, positieve gedachten en exposure therapie.

Een paniekaanval is een plotselinge overval van intense angst en spanning.

Vaak is er sprake van een combinatie van meerdere factoren die een paniekaanval kunnen veroorzaken, zoals aanleg, gebeurtenissen, stress en vermoeidheid of middelengebruik.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen: trainen met blootstelling aan vliegangst, het aangeven bij de cabincrew en je kunt stoelen boeken met extra beenruimte.

Herhalen van en focussen op positieve gedachten en ademhalingsoefeningen die je kalmeren.

Zoals eerder vernoemd, kun je de cabincrew op de hoogte stellen, maar ook de mensen om je heen. Op deze manier hoef je de angst niet alleen te dragen.
Een paniekaanval en angstaanval zijn vergelijkbaar, maar het verschil is dat de angstgevoelens bij een angstaanval geleidelijk en minder intens zijn dan de angstgevoelens bij een paniekaanval. 
Een paniekaanval duurt enkele minuten tot een half uur en zwakt daarna weer af.
Nee, dit kan geen kwaad. Je snelle ademhaling en hartslag gaan namelijk altijd vanzelf weer over.