Trombose is een bloedstolsel in een bloedvat, waardoor deze verstopt raakt. Het risico op het krijgen van trombose tijdens een lange vlucht is 3x groter dan op de grond. Dit wordt veroorzaakt door het lange stilzitten, het weinig drinken, de beperkte beenruimte, de lage luchtdruk en het lagere zuurstofgehalte.
Last van vliegangst? Angsthelden helpt!
Wat is trombose?
Trombose kent verschillende vormen:
- Veneuze trombose: het bloedstolsel sluit dan een ader af. Dit gebeurt vaak in de benen, een zogenaamd trombosebeen.
- Diep veneuze trombose: in dit geval ontstaat er een stolsel in dieper gelegen aderen. Deze aderen lopen onder de spieren door richting het hart en de longen.
- Arteriële trombose: hier is sprake van als een bloedstolsel een slagader afsluit. Dit kan leiden tot een hart- of herseninfarct.
Het risico op bloedstolsels neemt toe wanneer de wanden van een bloedvat zijn aangetast, het bloed langzamer stroomt door het lange stilzitten of de verandering van de samenstelling van het bloed door bijvoorbeeld een zwangerschap. Over zwanger vliegen schreven wij overigens al eerder in ons blog: mag je vliegen als je zwanger bent?
Hoe herken je trombose in het vliegtuig?
Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen of er sprake is van een trombosebeen of longembolie. Bij een trombosebeen kan er sprake zijn van een spontane opzwelling, zwaar gevoel in het been of misschien zelfs pijn. Andere signalen zijn een strakgespannen huid, een warm been of witte, blauwe of rode verkleuring van het been.
Een longembolie is te herkennen aan pijn bij het hoesten en diep ademhalen of zuchten, spontane kortademigheid en symptomen die lijken op klachten van een hartinfarct of longontsteking.
Waarom mag je niet met trombose vliegen?
Zodra je langer dan 4 uur stilzit in het vliegtuig vertraagt de bloedstroom. Ook het weinige drinken, de beperkte beenruimte, de lage luchtdruk en het lagere zuurstofgehalte zorgen voor een vergroot risico op trombose in het vliegtuig.
Het risico op trombose door vliegen is drie keer groter dan op de grond. De kans op trombose is 1 per 4.500 passagiers gedurende 8 weken na een vlucht van meer dan 4 uur. Dit risico wordt groter naarmate er langer wordt gevlogen en meerdere vluchten achter elkaar worden gemaakt. Het is zelfs zo dat tot wel 14 dagen na lange vluchten bloedstollingstoornissen kunnen optreden.
Als je een voorgeschiedenis van trombose hebt of momenteel trombose hebt, is het belangrijk om je arts te raadplegen voordat je gaat vliegen. De arts kan dan specifieke aanbevelingen doen. Let op: deze blog is puur informatief bedoelt, raadpleeg ten alle tijden een arts voor specifiek persoonlijk advies.
Wat kun je doen om trombose te voorkomen in het vliegtuig?
- Beweeg de kuitspieren, voeten en armen regelmatig. Doe dit in ieder geval elk uur;
- Nuttig geen alcohol en drink weinig koffie;
- Drink voldoende water;
- Gebruik geen slaapmiddelen, deze maken je namelijk erg slap en leiden tot veel minder beweging;
- Draag loszittende kleding;
- Draag compressiekousen in overleg met een arts.
Mag je met bloedverdunners vliegen?
Bloedverdunners voorkomen dat trombose ontstaat en groter wordt. Hierdoor ontstaan minder snel bloedpropjes in het lijf. Daarnaast is het lichaam door bloedverdunners beter in staat om de bloedpropjes op te ruimen.
Je mag met bloedverdunners vliegen wanneer de INR-waarde stabiel is. Dit is een vastgestelde waarde die aangeeft hoe snel of hoe langzaam het bloed stolt. Deze is normaal gesproken bij iedereen 1, Deze dient van tevoren wel opgemeten te worden door een arts. Ook hiervoor geldt: raadpleeg altijd een arts voor jouw specifieke situatie!
Angst voor vliegen met trombose? - Angsthelden helpt!
Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet waar je op moet letten om vliegen met trombose te voorkomen, kan het zijn dat je erg opkijkt tegen je komende vlucht. Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt laten stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jou geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.
Veelgestelde vragen
Wat is trombose?
Hoe herken je trombose in het vliegtuig?
Een trombosebeen herken je aan een spontane opzwelling van een been, zwaar gevoel of pijn in het been, witte/rode of blauwe verkleuring van het been, een strak gespannenhuid en een warm been. Een longembolie herken je aan spontane kortademigheid, pijn bij het hoesten en diep ademhalen of zuchten en symptomen die lijken op klachten van een hartinfarct of longontsteking
Waarom mag je niet met trombose vliegen?
Het risico op trombose door vliegen is 3 keer zo groot dan op de grond. Dit komt door de lange zit, het weinige drinken, de beperkte beenruimte, de lage luchtdruk en het lagere zuurstofgehalte.
Wat kun je doen om trombose te voorkomen in het vliegtuig?
De kuitspieren/voeten en armen regelmatig bewegen, geen alcohol en weinig koffie drinken, voldoende water drinken, geen slaapmiddelen gebruiken, loszittende kleding dragen en compressiekousen dragen.
Mag je met bloedverdunners vliegen?
Ja, je mag met bloedverdunners vliegen wanneer de INR-waarde stabiel is. Let op: raadpleeg ten alle tijden een arts over jouw specifieke situatie!