Mag je vliegen als je zwanger bent?

Één van de meest voorkomende zorgen die bij aanstaande moeders opkomt, is of het veilig is om te vliegen tijdens de zwangerschap. De combinatie van fysieke veranderingen die optreden en de mogelijke impact van vliegreizen, kan leiden tot vragen en onzekerheden.

Wetenschappelijk onderzoek en medische richtlijnen geven aan dat vliegen over het algemeen veilig is voor zwangere vrouwen, zolang er geen specifieke complicaties zijn en de reis redelijk kort is. Dit geldt voor een zwangerschap van één baby tot 36 weken en voor een zwangerschap van een tweeling tot 32 weken.

In deze blog geven wij alle informatie rondom het vliegen tijdens de zwangerschap. Zo weet je na het lezen van dit artikel tot wanneer en waarom dit veilig is en krijg je handige tips voor tijdens de vlucht.

Zwanger vliegen? Overleg met jouw arts

Voordat je een vliegreis plant, is het van belang om eerst met je zorgverlener te overleggen. Elke zwangerschap is anders en je arts is degene die je het beste advies kan geven op basis van jouw gezondheid en stadium van de zwangerschap.

Iedere zwangerschap is anders en wordt beïnvloed door verschillende factoren als: algemene gezondheid van de moeder, eventuele complicaties tijdens de zwangerschap en het verloop van de zwangerschap tot dan toe. Een arts kan de specifieke omstandigheden van de zwangerschap evalueren en adviseren over de geschiktheid van vliegreizen op basis van deze factoren.

Tevens kan overleg met de arts je bewust maken van de mogelijke risico’s tijdens de vlucht. De duur van de vlucht, de bestemming en eventuele gezondheidsproblemen bepalen namelijk of er mogelijke risico’s kunnen ontstaan.

Verder kan de arts zorgen voor een doktersverklaring. Op die manier kan je zonder problemen reizen. Indien nodig is het zelfs mogelijk om speciale assistentie te ontvangen tijdens de vlucht.

Wanneer kun je het beste vliegen tijdens de zwangerschap?

Tijdens het eerste trimester hebben de meeste vrouwen vaak nog last van zwangerschapskwaaltjes als: ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en andere lichamelijke veranderingen. Hierbij is het risico op een miskraam dan ook het grootst. Door deze symptomen is het minder aantrekkelijk om in deze periode een vlucht te plannen.

Het tweede trimester wordt gezien als de meest geschikte periode om te gaan vliegen. Dit komt doordat dit vaak de meest stabiele periode van de zwangerschap is. De zwangerschapskwaaltjes zijn dan namelijk grotendeels voorbij, er is minder kans op een miskraam en de buik zit dan ook nog niet in de weg.

Naarmate de zwangerschap vordert, neemt het risico op complicaties toe. Het derde trimester kan eventuele bloedingen, zwangerschapsvergiftiging en het vroegtijdig breken van de vliezen met zich meebrengen. Daarnaast zit de buik dan in de weg en wordt het steeds minder comfortabel in het vliegtuig. Het wordt dus afgeraden om in deze periode te vliegen.

Tot wanneer mag je zwanger vliegen?

Voor een zwangerschap van één baby (zonder complicaties) mag je tot 36 weken vliegen. Voor een zwangerschap van een tweeling is dit tot 32 weken. Na deze tijd is het risico namelijk groter dat je in de lucht zou moeten bevallen. Door de verlaagde luchtdruk in de cabine kunnen mogelijk weeën worden opgewekt. Daarnaast kan er niet tot nauwelijks hulp aangeboden worden bij een bevalling in het vliegtuig.

Wanneer er sprake is van complicaties als bijvoorbeeld bloedarmoede of een hartafwijking, krijg je het advies niet te gaan vliegen tijdens de zwangerschap.

Het kan zo zijn dat vliegtuigmaatschappijen naar een doktersverklaring vragen na 28 weken zwangerschap. In deze verklaring moet bevestigd worden dat je mag vliegen, er geen complicaties aanwezig zijn en wanneer de uitgerekende datum is. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 1 maand en je bent verplicht deze te tonen, wanneer hierna wordt gevraagd. Zonder verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren.

Sommige vliegmaatschappijen vragen je ook nog een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Hierdoor is het onmogelijk om de vliegmaatschappij aansprakelijk te stellen wanneer complicaties optreden tijdens de vlucht.

Zwanger zijn en vliegen. Is dat gevaarlijk?

De meeste zorgen over vliegen tijdens de zwangerschap zijn vaak gebaseerd op misvattingen en angst voor het onbekende. Wetenschappelijk onderzoek en medische richtlijnen geven aan dat vliegen over het algemeen veilig is voor zwangere vrouwen, zolang er geen specifieke complicaties zijn en de reis redelijk kort is

Voorbeelden van soorten angsten rondom het vliegen tijdens de zwangerschap zijn:

Miskramen en schadelijkheid voor de baby. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat vliegen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op miskramen met zich meebrengt. Ook is het niet bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de baby. Moderne vliegtuigen bieden een gecontroleerde en veilige omgeving, wat betekent dat het risico op schadelijke effecten minimaal is.

Een andere veelvoorkomende zorg is de verandering van de luchtdruk tijdens de vlucht. Veel mensen zijn bang dat dit schadelijk kan zijn voor de baby en de zwangerschap. Gelukkig staan de vliezen die de baby beschermen niet rechtstreeks in contact met de buitenlucht, waardoor de drukverschillen in de cabine geen invloed hebben op de baby.

Ook de blootstelling aan straling wordt vaak genoemd als wakkerligpunt voor aanstaande moeders. Het klopt dat de straling toeneemt naarmate men hoger vliegt, maar deze toename is echter minimaal en verwaarloosbaar. Het risico wordt nog verder verminderd doordat moderne vliegtuigen beschermende maatregelen hebben ingebouwd.

Verder wordt ook de metaaldetector op de luchthavens vaak genoemd als angst. Zwangere vrouwen maken zich zorgen over de mogelijke schadelijke effecten van de straling van de detector op de baby. Uit onderzoek blijkt dat deze straling minimaal wordt gebruikt in de scanners en daardoor geen schadelijk effect heeft op de zwangerschap.

Zijn er dan helemaal geen risico’s voor zwanger vrouwen aan boord? Helaas wel, maar deze is relatief makkelijk te minimaliseren. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogd risico op trombose vanwege de veranderingen in de bloedstollingen tijdens de zwangerschap. Dit risico kan verhoogd worden door lange perioden van immobiliteit, zoals tijdens een lange vlucht. Regelmatig opstaan en rondlopen tijdens de vlucht minimaliseren dit risico. Af en toe de benen strekken dus!

Tips voor vliegen met zwangerschap:

1. Veel water drinken en je eigen eten meenemen: in de zwangerschap kun je bepaalde cravings hebben en deze kunnen niet altijd aan boord zijn.

2. Kies een stoel bij het gangpad: zo kun je regelmatig opstaan en door het gangpad lopen. Rusteloze benen zijn namelijk een van de zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen in het vliegtuig. 

3. Kies een stoel met extra beenruimte: zo kun je je benen strekken en zit je wat comfortabeler met je buik. Lees meer over zitplekken in het vliegtuig in ons blog wat is de beste plek in het vliegtuig?

4. Gebruik maken van kompressie- of steunkousen: dit voorkomt de zwelling in je benen en bevordert de bloedcirculatie. Hiermee verlaag je het risico op trombose.

5. Geef bij het boeken van de vliegtickets al aan dat je zwanger bent.
6. Controleer het beleid van de luchtvaartmaatschappij: de richtlijnen voor zwangere vrouwen kunnen per luchtvaartmaatschappij en bestemming verschillen.
7. Annuleringsverzekering afsluiten: kijk bij het boeken of je de vlucht kan annuleren wanneer er complicaties zouden optreden.

Zwanger en bang om te vliegen? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat je zwanger kunt vliegen, kan het zijn dat je alsnog stress ervaart bij je aankomende vliegreis.  Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Zolang er geen complicaties zijn en de reis redelijk kort is mag je als zwangere vrouw vliegen. Bij de zwangerschap van één baby mag dit tot 36 weken en bij een tweeling tot 32 weken.

Je kunt het beste in het tweede trimester van de zwangerschap vliegen. Dit komt doordat dit vaak de meest stabiele periode van de zwangerschap is.

Voor een zwangerschap van één baby mag je tot 36 weken vliegen. Voor een zwangerschap van een tweeling is dit tot 32 weken.

Zolang er geen complicaties zijn en nog niet te ver in je zwanger gevorderd bent, mag je vliegen. Overleg voor de zekerheid altijd met een arts!