In deze tijd van grote mobiliteit, waarin vliegen inmiddels een gangbaar transportmiddel is, kan vliegangst een enorme last zijn. Een derde van de Nederlanders heeft te kennen gegeven in meer of mindere mate last te hebben van vliegangst klachten. Daarom geeft Angsthelden in deze blog tips wat te doen bij vliegangst.
Om te beginnen is het van belang om de verschillende soorten vliegangst symptomen in kaart te brengen om te weten wat te doen bij vliegangst . Vliegangst bestaat vaak uit één of meerdere onderliggende angsten. Hieronder beschrijven we de symptomen:
Angst om neer te storten is de nummer 1 angst van mensen die bang zijn om te vliegen. Ondanks dat de kans op neerstorten vele malen kleiner is dan een auto-ongeluk, zijn mensen vaker angstig in het vliegtuig. Dat de meeste mensen niet elke dag in een vliegtuig stappen zou hier een logische verklaring voor kunnen zijn.
Mensen met claustrofobie vinden het vervelend om opgesloten te zitten in (onder andere) het vliegtuig. De kleine ruimte benauwd ze en maakt ze bang om te vliegen.
Als er sprake is van hoogtevrees, dan heb je het gevoel om ergens overheen af vanaf te vallen. Vaak ben je ook bang bij zwevende ondergronden, voor gedachten om te springen en het begeven op hoogte.
Angst voor controle verlies uit zich bij mensen met vliegangst vaak in twee vormen: enerzijds vinden ze het moeilijk om het besturen van het vliegtuig aan de piloot over te laten. Anderzijds kunnen ze bang zijn om de controle over zichzelf in het vliegtuig te verliezen en gek te doen bijvoorbeeld.
Mensen die bang zijn om afgekeurd te worden door anderen, kunnen dit ook ervaren met vliegen. Gedachten als ‘’Ze zullen mij wel zwak vinden als ik laat blijken dat ik vliegangst heb’’ teisteren deze mensen. Of als mensen vuurrood worden van de spanning, dit kan een extra vervelende lading hebben.
Sommige mensen raken in paniek van het gevoel van angst en zijn bang dat het lichaam hen in de steek laat. Ze voelen bijvoorbeeld een hartklopping en zijn er meteen van overtuigd dat dit een hartaanval gaat veroorzaken. Of iemand heeft hoofdpijn en heeft het gevoel dat ze een hersenbloeding kunnen krijgen. Hypochondrie in het vliegtuig is extra lastig omdat mensen dan ook nog gedachten krijgen als ‘’Ik kan hier niet zomaar naar een ziekenhuis als dat nodig is, ik hoop dat ik dit overleef’’.
Dit systeem zit van oudsher in ons reptielenbrein. Zodra het brein enige vorm van gevaar signaleert, zal adrenaline in het lichaam gepompt worden om te vechten, vluchten of te verstijven. Doordat mensen met vliegangst het brein hebben wijsgemaakt dat vliegen heel gevaarlijk is, ontstaat de vecht-, vlucht- of verstijfreactie. Het lichaam maakt zich helemaal klaar voor de strijd. Dat is ook de reden waarom je je hartslag omhoog voelt gaan, misschien begint te trillen, zweten, misselijkheid voelt etc. Deze reactie is de reden waarom je je niet prettig voelt, dat heeft niets met het vliegtuig te maken. De koppeling die jouw hersenen gemaakt hebben met het vliegtuig is de reden.
Ten tweede, kijk om je heen naar medepassagiers. Stel je ziet een opa in de leeftijd van 70+ en jij bent zelf 30 jaar. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken ‘’Als deze meneer met zijn 70+ in het vliegtuig stapt, dan zal het voor mij ook wel veilig zijn’’. Dat betekent niet dat je jezelf beter moet voelen dan die meneer, maar het kan je wel helpen om realistischer naar de vlucht te kijken.
Tot slot kun je een stoel vooraan in het vliegtuig boeken. Vaak bieden deze plekken meer beenruimte en heb je niet tientallen mensen voor je zitten.