Vliegen met een hond, mag dat?

Als je graag met je viervoeter op reis gaat zijn er een aantal praktische zaken die je moet regelen en rekening mee moet houden. Bij het plannen van je vlucht met je hond staat het welzijn van jouw trouwe viervoeter voorop. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je wil vliegen met een hond? Wij vertellen je meer!

De regels om te vliegen met een hond verschillen per luchtvaartmaatschappij, zorg er daarom voor dat je deze ruim op tijd duidelijk hebt. Vliegen met een hond vraagt extra voorbereiding. Houdt rekening met een tot twee maanden voorbereidingstijd. Je kunt vaak tot 48 uur voor de vlucht een plek voor je hond bijboeken.

Reizen kan voor dieren belastend en stressvol zijn. Bij het maken van je beslissing om je hond mee te nemen, is het van belang om rekening te houden met de stressgevoeligheid van je hond, de leeftijd, gezondheid, temperatuur van je bestemming en hoe jouw hond reageert op het reizen in een bench of reistas. Jij kent zelf je hond het best, als je denkt dat een vliegreis te veel van hem of haar vraagt, kun je beter naar een alternatief kijken. 

Wat moet je regelen voor vertrek om te vliegen met een hond?

Allereerst moet je uitzoeken wat de regels zijn van het land van jouw bestemming en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Denk aan regels omtrent het vervoer van huisdieren, de bijbehorende kosten en de boekingsprocedures. In sommige landen is een muilkorf bijvoorbeeld verplicht. In bepaalde landen geldt een verplichte quarantaine voor je hond. Het kan ook verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, in sommige landen is dit ook verplicht.

Vervolgens is het belangrijk om een reistas of bench aan te schaffen, die aan de voorwaarden van de maatschappij voldoet, hierover later meer. Het is belangrijk om je hond goed te laten wennen aan de bench of reistas voordat je vertrekt. Dit kun je doen door de bench open te laten staan op een plek waar je hond veel is. Geef hem of haar ongeveer een week om te wennen aan de bench of reistas. 

De volgende stap is een verplicht bezoek aan de dierenarts. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond in goede gezondheid verkeert en over alle vereiste vaccinaties beschikt. Tijdens dit bezoek kan de dierenarts een gezondheidscertificaat afgeven, dat zaken bevat over (rabiës) vaccinaties. Het kan zijn dat een behandeling tegen parasieten verplicht is in het land van bestemming. De dierenarts kan hier meer over vertellen. 

Plan het dierenartsbezoek op tijd, aangezien vaccinaties uiterlijk 21 dagen voor vertrek moeten worden gegeven. Voor toegang tot bepaalde landen moet ook worden gecontroleerd of de rabiësvaccinatie is aangeslagen, wat 30 dagen na de vaccinatie gecheckt kan worden. Het is ook goed om zelf te weten waar de chip van je hond zich bevindt en of deze nog goed afgelezen kan worden. Vergeet daarnaast niet te controleren of de gegevens op de chip nog actueel zijn.

Het gezondheidscertificaat, dat je van je dierenarts krijgt, is een document dat door de meeste luchtvaartmaatschappijen en bestemmingslanden wordt vereist om met je hond te mogen vliegen. Mogelijk moet je ook een invoervergunning aanvragen bij de specifieke autoriteiten van jouw bestemmingsland als voorafgaande goedkeuring. Vaak kun je uiterlijk tot zo’n 48 uur voor je vlucht een plek voor je hond bijboeken.

Hond mee in het vliegtuig op schoot?

Een veelgestelde vraag is of een hond mee in het vliegtuig op schoot mag. Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij een kleine hond (doorgaans maximaal 5 tot 8 kg) in de cabine toestaat in een reistas. Dit verschilt echter per maatschappij. Let er wel op dat je hond in de reistas meestal wordt gezien als hangbagage en deze aan specifieke afmetingen moet voldoen. Dit betekent niet automatisch dat je hond in het vliegtuig op schoot mag. De hond moet in reistas onder de stoel blijven.

Als je hond groter is dan toegestaan in de cabine, kan jouw hond vervoerd worden in het bagageruim of als cargo (vracht). Dit is vaak de goedkoopste optie. Dit garandeert niet dat je hond in hetzelfde vliegtuig meevliegt, als je voor het bagageruim kiest is dit vaak wel zo. In het bagageruim en als cargo reist je hond in een reiskennel of bench die in een airconditioned omgeving staat.

Mag je je hond kalmerende middelen geven om te vliegen?

Het wordt ten zeerste afgeraden om je hond kalmerende middelen te geven voor een vlucht. Overleg altijd eerst met je dierenarts als je dit toch van plan bent. De meeste, zo niet alle kalmerende middelen, verlagen namelijk de bloeddruk van je hond. Dit komt ook van nature voor op grote hoogtes en dus ook in het vliegtuig. Gemiddeld is de luchtdruk tijdens een vlucht ongeveer gelijk aan een hoogte van 2,4 km. 

Eerder schreven wij al over de impact van de luchtdruk in de cabine in ons blog: flauwvallen in het vliegtuig.

De combinatie van de luchtdruk in het vliegtuig en het toedienen van kalmerende middelen zorgt voor mogelijke fatale gevolgen bij je hond. Dit heeft te maken met de dalende bloeddruk. Met name oude, chronisch zieke of gestreste honden zijn vatbaar voor fatale gevolgen.

Voor de meeste honden werkt het kalmerend om de bench of reistas op een donkere en rustige plek te plaatsen zodra ze uit het vliegtuig zijn. Je zou een deken of T-shirt met een bekende geur in de bench kunnen leggen, dit geeft een vertrouwd gevoel.

Hoe gaat de dag van de vliegreis?

Omdat dieren last kunnen hebben van luchtziekte is het belangrijk dat je uiterlijk twaalf uur voor vertrek je hond de laatste keer eten geeft. Het is belangrijk om voor de vlucht een flinke wandeling te maken en je hond goed te laten rennen en moe te maken.

Wanneer je hond goed vermoeid is, is de kans groter dat hij sneller kalmeert en veel van de opwinding zal wegslapen tijdens de reis. Het is handig om een halsband en riem paraat te hebben om door de douane te gaan, hiervoor mag je hond namelijk niet in een bench of reistas zitten.

Zodra je door de douane bent gegaan, alle benodigde documenten bij de hand hebt en je boeking is bevestigd, kun je je viervoeter gaan voorstellen bij de incheckbalie. Je overhandigt alle vereiste documenten voor inscheping aan de incheckmedewerker, die deze vervolgens controleert en een instapkaart verstrekt.

Tijdens dit proces wordt gecontroleerd of alle vereiste documentatie geldig is en of aan eventuele aanvullende bestemmingsvereisten is voldaan, zoals het chippen en vaccineren van je huisdier.

Hoe gaat het bij aankomst op bestemming?

Afhankelijk van de bestemming kan er van je worden verwacht dat jouw hond naar de douanebeambte moet voor controle op eventuele zichtbare tekenen van uitwendige parasieten. Indien het bestemmingsland vereist dat het huisdier in quarantaine gaat, moeten aanvullende documenten worden opgesteld.

Dit houdt meestal in dat er optijd melding moet worden gemaakt van de komst van jouw hond in verband met beschikbare quarantainefaciliteiten. Als je naar een bestemming zonder quarantaine reist, kun je direct de luchthaven verlaten nadat de douanebeambte toestemming heeft gegeven.

Nu de vakantie echt kan beginnen is het belangrijk om de routine van je hond te behouden. Zorg er ook voor dat je hond op vakantie een eigen plekje heeft. Neem bijvoorbeeld een comfortabel dekentje of kussen mee dat al bekend is van thuis. Op deze manier herkend je hond de vertrouwde geur, wat een gevoel van veiligheid geeft. Ook op een onbekende locatie.

Honden hebben veel slaap nodig gedurende de dag. Een volwassen hond rust gemiddeld zo’n 18 uur per dag uit. Help je hond daarom om voldoende rust te nemen, zodat hij of zij alle indrukken van de dag goed kan verwerken.

Vliegen met een hond; waar moet een reistas of bench aan voldoen?

De reistas of kennel wordt de plek waar jouw hond tijdens de vlucht verblijft. Daarom is het van groot belang om jouw hond een comfortabele en veilige reis te bieden. De reistas of bench die je voor je hond regelt moet om deze reden aan specifieke eisen voldoen.

Ten eerste moet jouw hond kunnen staan, goed kunnen draaien en liggen zonder de bovenkant van de bench of reistas te raken. Je kunt hiervoor de maten berekenen zodat de bench perfect past bij jouw hond. Mag jouw hond mee in de cabine? Zorg er dan voor dat je reistas niet groter is dan de maximale toegestane afmetingen van de luchtvaartmaatschappij.

Verder moet een reistas of bench ten alle tijden voldoen aan de IATA-voorwaarden. Mocht je meerdere honden samen in een bench willen vervoeren, adviseren wij om zelf de IATA-voorwaarden online te raadplegen.

De bench moet uitgerust zijn met een centraal vergrendelingssysteem dat zowel de boven- als onderkant van de deur vergrendelt. De sluitpinnen van de deur moeten minstens 1,6 cm uitsteken voorbij de rand van de bench aan zowel de boven- als onderzijde. Om ervoor te zorgen dat de deuren tijdens de vlucht gesloten blijven, dien je minimaal 4 (hersluitbare) tie-wraps per vlucht mee te nemen naar de luchthaven.

Indien de bench wieltjes heeft, dienen deze gedemonteerd of vastgezet te worden om te voorkomen dat de bench kan rollen in het ruim. De geventileerde ruimte moet ten minste uit 16% van het totale oppervlak van de vier zijden van de bench bestaan, waarbij de ventilatieroosters ten alle tijden vrij blijven. Ook is het belangrijk dat de voer en waterbak vast staan en bij te vullen zijn door het personeel vanuit de buitenkant, zonder de bench te openen.

Tot slot moet er absorberend materiaal op de bodem liggen. Ook is het belangrijk een naamplaatje met contactgegevens en voeder- en/of medicatie instructies aan de bench te hangen. Je dient altijd zelf voor 24 uur aan eten en drinken te verzorgen, ook als je vlucht korter is.

hond mee in vliegtuig op schoot

(bron: IATA)

Als je hond in het bagageruim of als cargo vliegt, kun je de juiste maten berekenen voor de bench. Daarvoor zie je onderstaand een afbeelding met berekeningen. A = Is de lengte van je hond van de punt van zijn neus tot de basis van zijn staart. B = De hoogte van de grond tot het ellebooggewricht. C = Breedte van de schouders of het breedste deel

Om de juiste afmeting van de kennel te berekenen gebruik je de volgende formules:

Kennel lengte = A + 1/2 B
Kennel breedte = C x 2
Kennel hoogte E = D + bodemmateriaal

hond mee in vliegtuig op schoot

(bron: Autobench)

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Je mag vliegen met een hond, maar er zijn verschillende regels per luchtvaartmaatschappij. Zorg daarom dat je deze ruim op tijd duidelijk hebt.

Allereerst de regels van het land van bestemming, schaf een reistas of bench aan die aan de voorwaarden voldoet, en zorg ook voor een bezoek aan de dierenarts. 

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het toegestaan om een kleine hond (doorgaans maximaal 5 tot 8 kg) in de cabine mee te nemen. Dit betekent niet automatisch dat je hond in het vliegtuig op schoot mag. De hond moet in reistas onder de stoel blijven.

Dit wordt ten zeerste afgeraden in verband met het verlagen van de bloeddruk. Overleg altijd met een dierenarts als je dit toch van plan bent.

Geef uiterlijk 12 uur voor vertrek de hond voor het laatst te eten en maak een flinke wandeling voor de vlucht zodat de hond vermoeid het vliegtuig in gaat. Bij aankomst mag je je hond melden bij de douane. Als alles in orde is kun je het vliegveld verlaten.

Afhankelijk van de bestemming kan er van je worden verwacht dat jouw hond naar de douanebeambte moet voor controle op eventuele zichtbare tekenen van uitwendige parasieten. Indien het bestemmingsland vereist dat het huisdier in quarantaine gaat, moeten aanvullende documenten worden opgesteld.

De reistas of bench moet voldoen aan de IATA-voorwaarden. Het moet ten alle tijden comfortabel zijn voor de hond.

Als je met je zwangere hond wil gaan vliegen kun je haar het beste alleen tijdens de eerste twee derde van de zwangerschap laten vliegen.

Gedurende het laatste, derde deel van de zwangerschap neemt de kans op een spontane abortus of letsel aan de foetus toe. De stress die tijdens het transport in deze periode van de zwangerschap kan optreden, kan leiden tot een aanzienlijke verzwakking of zelfs overlijden van de moeder.

Je moet je hond ook niet laten vliegen binnen 7 dagen na haar bevalling

Het is belangrijk om GPS trackers of andere opnameapparatuur van de hond af te halen voordat hij of zij de bench in het ruim of de cargo ingaat. Als de GPS tracker of andere apparatuur aan de eisen van het IATA Dangerous Goods Regulations voldoet en dit aangegeven wordt bij de vervoerder, mag deze wel aan de hond of bench blijven.

Ja, de luchtvaartmaatschappij moet toestaan dat je een erkende hulphond meeneemt in de cabine van het vliegtuig. Dit is altijd zonder extra kosten en mag ook als de luchtvaartmaatschappij geen honden toelaat in de cabine.