Mag je een scheermesje meenemen in het vliegtuig?

Sommige mensen vinden het fijn om alle persoonlijke verzorgingsproducten mee te tijdens de reis. Een voorbeeld hiervan is een scheermesje, maar mag je een scheermesje meenemen in het vliegtuig? Wij zullen je hierover meer vertellen in deze blog.

Voor je handbagage geldt dat je alleen een scheermes in een vaste houder mag meenemen. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in de handbagage. Voor je ingecheckte bagage geldt dat de meeste scheermeesjes mogen worden meegenomen.

In deze blog nemen we je mee door de regels en voorschriften omtrent het meenemen van scheermesjes in het vliegtuig. Na het lezen van deze blog ben je goed geïnformeerd over welk typen scheermesjes wel en niet zijn toegestaan. Dan kun je met een gerust gevoel je toilettas inpakken.

Last van vliegangst? Angsthelden helpt!

Welke regels zijn er voor scheermesjes in het vliegtuig?

De regels rondom het meenemen van scheermesjes in een vliegtuig variëren per luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming. De regels zijn rekening houdend met passagiersveiligheid en de algemene luchtvaart beveiligingsnormen opgesteld. Voor de luchtvaartmaatschappijen KLM, EasyJet, Ryanair en Transavia gelden dezelfde regels.

Volgens de regels van de Europese Unie over de inhoud van de handbagage en ruimbagage, geldt dat je geen scherpe voorwerpen in je handbagage mag meenemen. Scherpe voorwerpen zouden mogelijk gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Mensen vragen zich vaker af of bepaalde voorwerpen meegenomen mogen worden in het vliegtuig, eerder gaven wij al antwoord op de vraag: mag je een vape meenemen in het vliegtuig?

De KLM stelt het volgende over scheermesjes: ‘’Het is niet toegestaan om puntige of scherpe voorwerpen, waarmee letsel kan worden toegebracht, mee te nemen in uw handbagage. Hieronder vallen ook open scheermessen (behalve veiligheids- of wegwerpscheermesjes waarbij de mesjes in een houder zitten).’’

Schiphol sluit zich bij die stelling aan: ‘’Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmes of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage. Ook hier geldt dat de security medewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog kan weigeren.’’

Toch is er een uitzondering op deze regel: scherpe voorwerpen waarvan het scherpe gedeelte niet langer is dan 6 cm mogen wel mee in je handbagage. Dit geldt ook voor wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad.

In verband met de veiligheid aan boord wordt er onderscheid gemaakt tussen mesjes in een houder en een open scheermes. Een open schermeer is vergelijkbaar met een gewoon zakmes en zou dus mogelijk als steekwapen gebruikt kunnen worden.

Dubbelzijdige en navulbare scheermesjes zijn ook niet toegestaan, omdat navulbare mesjes meestal te verwijderen zijn. Met een elektrisch scheerapparaat zit je sowieso goed, geen enkele vliegmaatschappij zal dit soort verbieden. Met dit apparaat kun je namelijk alleen scheren en niemand verwonden.

In je ingecheckte bagage is het daarentegen vaak wel toegestaan om deze scheermessen mee te nemen. Bij voorkeur worden deze dan in een toilettas of stevig omhulsel ingepakt. Dit minimaliseert de beschadiging van andere bagage, maar voorkomt ook mogelijke verwondingen bij het luchthavenpersoneel dat met de bagage werkt.
Vloeibare scheerproducten zoals scheerschuim of scheergel mogen in de handbagage worden meegenomen. Deze vallen onder vloeistoffen en moeten dus in flesjes van max 100 ml worden verpakt in een transparante plasticzak van 1 liter.

Mogen mijn scheerspullen mee in de handbagage?

Hieronder leggen we per categorie uit of de scheerspullen wel of niet mee mogen in de handbagage of eventueel in de ingecheckte bagage.

Mag een scheermesje mee in het vliegtuig

Regelgeving voor scheermesjes op internationale- en binnenlandse vluchten​

Het verschil tussen internationale reizen en binnenlandse reizen zit hem voornamelijk in de variabiliteit van de regelgeving. Hoewel luchtvaartmaatschappijen vaak vergelijkbare voorschriften hanteren voor het meenemen van scheermesjes, kunnen er variaties bestaan tussen deze vluchten. Hieronder beschrijven we ze.

  1. Regelgeving van luchtvaartmaatschappijen: sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld strengere regels hanteren voor internationale routes vanwege specifieke internationale veiligheidsvereisten.
  2. Regelgeving van landen: elk land heeft zijn eigen regels en voorschriften voor wat wel en niet is toegestaan in de bagage. Sommige landen hebben strengere veiligheidsvoorschriften dan andere, wat van invloed kan zijn op wat je kunt meenemen in het vliegtuig.
  3.  Inspectieprocedure: bij internationale vluchten kunnen er strengere veiligheidscontroles plaatsvinden, inclusief extra screenings van bagage en persoonlijke items.
  4. Culturele verschillen: er bestaan mogelijk culturele verschillen tussen veiligheidsprocedures en persoonlijke verzorging. Wat acceptabel wordt beschouwd in het ene land, kan als ongepast worden beschouwd in het andere land.
Internationale vluchten kunnen dus wat complexer zijn. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden en de regelgeving te controleren voordat je het vliegtuig in stapt.

Tips voor het meenemen van een scheermes in het vliegtuig

  1.  Neem je scheermes mee in de ingecheckte bagage in plaats van in je handbagage om mogelijk gedoe te voorkomen.
  2. Stop je scheermes niet onder in de tas, maar zorg dat deze gemakkelijk te vinden is. Stop hem bij voorkeur ook in een doorzichtig zakje. Dit voorkomt getreuzel bij de beveiliging wanneer zij alsnog de scheermesjes willen controleren.
  3. Houd je scheermes veilig en goed ingepakt, zodat andere bagage niet wordt beschadigd en het luchthavenpersoneel geen verwondingen oploopt.
  4. Kies voor alternatieve ontharingsmethoden zoals bijvoorbeeld ontharingscrème.
  5. Bij twijfel kun je ook altijd besluiten om op de plaats van bestemming een scheerapparaat of scheermesje te kopen.

Last van vliegangst? - Angsthelden helpt!

Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Een scheermesje mag alleen mee als het een scheermesje in een vaste houder zit. Losse of open scheermesjes mogen niet mee.

De regels verschillen per maatschappij en land van bestemming. De passagiersveiligheid en de algemene luchtvaart beveiligingsnormen zijn hierin leidend.

Scherpe losse scheermessen over scheerapparaten zonder beschermende kap zijn niet toegestaan. Wegwerpscheermesjes, scheerapparaten, scheerschuim en scheergel wel.

Ja dit mag, bij voorkeur worden deze dan in een toilettas of stevig omhulsel ingepakt.

Ja, die mag je meenemen als je deze maar verpakt in flesjes van max 100 ml.