Hoe snel vliegt een vliegtuig?

Dat een vliegtuig je razendsnel van punt A naar punt B kan brengen is welbekend. Maar hoe snel vliegt een vliegtuig nou eigenlijk? In dit blog gaan wij je meer over snelheid vertellen.

Gemiddeld is de snelheid van een passagiersvliegtuig zo’n 900 km/u. Het is lastig om een exacte snelheid te benoemen, gezien de verschillende vliegsituaties en factoren die hier invloed op uitoefenen.

Er zijn meerdere manieren waarop je naar de snelheid van een vliegtuig kunt kijken. Voor ons als passagier is de snelheid ten opzichte van de grond vaak het meest interessant. Het is ook interessant om te weten wat er gebeurt als het vliegtuig snelheid verliest en hoe er daarentegen record snelheden gevlogen kunnen worden. 

Hoe snel vliegt een vliegtuig van 0 naar 100 km/u?

Toestemming om op te stijgen, de motoren beginnen toeren te maken, de piloot duwt de gashendel naar voren “airspeed alive”. Na zo’n 10 tot 15 seconden gaat het toestel 100 km/u. Toch duurt het gehele proces van het opstijgen nog zo’n 15 minuten.

Om op te stijgen is er opwaartse stuwing nodig, de snelheid die hiervoor nodig is wordt voor de vlucht berekend. De snelheidsmeter werkt niet op lage snelheden, als deze begint te werken wordt dit benoemd als “airspeed alive” of “speed is live”. Doorgaans zit de gemiddelde opstijg snelheid rond de 300 km/u. Dit is ook afhankelijk van de luchtdichtheid, grootte en belading van het vliegtuig maar ook het weer en de windsnelheid hebben hier invloed op.

Als het vliegtuig is opgestegen gaat de piloot stapsgewijs klimmen naar het beste vliegniveau, ook wel de kruishoogte genoemd. De klim hier naartoe wordt ook wel een ‘step-climb’ genoemd en duurt gemiddeld rond de 15 minuten.

Hoe snel vliegt een vliegtuig; de belangrijkste aspecten

Voordat we naar de “echte” snelheid van een vliegtuig gaan kijken is het belangrijk om te weten dat een vliegtuig tijdens een vlucht op lucht ligt en zal blijven vliegen als het snelheid behoud.

Er zijn twee manieren waarop de snelheden van vliegtuigen bekeken kunnen worden. De snelheid van een vliegtuig ten opzichte van de grond heet de grondsnelheid. Naast de grondsnelheid is er luchtsnelheid, deze wordt op de meetinstrumenten van het vliegtuig in knopen weergegeven. Er wordt in de luchtvaart niet gesproken in km/u. Snelheden worden uitgedrukt in knopen. Deze eenheid komt voort uit de zeevaart en is de standaard in navigatie. Een knoop is ook wel een zeemijl per uur wat gelijk staat aan een snelheid van 1,852 km/u.

Als je spreekt over luchtsnelheid wordt er gekeken naar snelheid ten opzichte van de lucht waarin je vliegt. Deze is gelijk aan de grondsnelheid als er geen wind staat. Stel de luchtsnelheid is 100 knopen en je hebt 25 knopen wind in de rug dan vlieg je 125 knopen (231,5 km/u). Heb je geen wind in de rug maar wind van voren, werkt dit de andere kant op. Stel: er is nog altijd een luchtsnelheid van 100 knopen maar nu heb je 40 knopen wind van voren, dan is je grondsnelheid 60 knopen (111,12 km/u).

Naast dat je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op bestemming wil zijn is het ook belangrijk daar op de meest efficiënte manier te komen. Dit is natuurlijk de taak van de piloot, hij brengt het vliegtuig naar de gewenste kruissnelheid, dit is de naam voor de meest efficiënte snelheid voor het vliegtuig. Hierop vliegt het toestel het meest economisch, maar ook het prettigst voor de piloot. Hierbij speelt de afweging tussen snelheid en brandstofverbruik een belangrijke rol om de perfecte balans te krijgen tussen zo snel en zuinig mogelijk.

Wat als een vliegtuig zijn snelheid verliest?

Doorgaans komt het niet voor dat een vliegtuig plots al haar snelheid verliest. Zelfs als een of beide motoren zouden stilvallen is de snelheid die het vliegtuig had niet direct weg. Het vliegtuig zou veranderen in een groot zweefvliegtuig en zou zelfs haar hoogte voor een tijdje vast kunnen houden.  Echter wordt er uiteindelijk wel snelheid ingelevert. Je kunt dit een beetje vergelijken met het gas loslaten in een auto, je rolt ook uit en staat niet direct stil. Om in deze situatie weer wat meer snelheid te bemachtigen kan de piloot dalen.

Dit betekent dat als de motoren zouden uitvallen er erg weinig aan de hand is. De piloten gaan over op een glijvlucht en kijken welk vliegveld binnen het glijvermogen van het vliegtuig valt. Vaak is zo’n straal ongeveer 200 km en kunnen piloten nog zo’n 30 minuten doorvliegen. In dat half uur lopen de piloten checklists door om uit te zoeken waarom de motoren gestopt kunnen zijn en zullen ze deze proberen te herstarten. Een vliegtuig kan naast de glijvlucht ook prima op een enkele motor vliegen. 
Als het vliegtuig boven water zou vliegen is er geen reden voor zorgen. De piloten kunnen dan vaak in glijvlucht naar het dichtstbijzijnde vliegveld vliegen. En in een uiterst geval kan een piloot ook op water landen, hier zijn vliegtuigen op gebouwd en ook na een natte landing zal het vliegtuig nog een geruime tijd blijven drijven.

Bang voor de snelheden van het vliegtuig? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet dat het vliegen hartstikke veilig is, kan het zijn dat je het alsnog spannend vindt. Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundige verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je gerust het vliegtuig in kunt stappen. Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Gemiddeld is de snelheid van een passagiersvliegtuig zo’n 900 km/u. 

Binnen 10 tot 15 seconden gaat het vliegtuig 100 km/u

In februari van 2020 raast de storm Ciara over West-Europa. Dit brengt een Boeing 747 dat van New York naar Amsterdam vloog in een zeer sterke straalstroom van 418 km/u. Het KLM-toestel behaalde daardoor een grondsnelheid van 1.318 km/u. 

Het Lockheed SR-71 Blackbird toestel zette in juli 1976 het officiële snelheidsrecord op 3.530 km/u dat tot op heden nog niet is verbroken. 

Als een of beide motoren zouden stilvallen is de snelheid die het vliegtuig had niet direct weg. Het vliegtuig zou veranderen in een groot zweefvliegtuig en zou zelfs haar hoogte voor een tijdje vast kunnen houden.

Special Offer

20% off

on your first order