Eerste keer vliegen; wat zijn de beste tips?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het onbekende is altijd een beetje spannend, zeker bij de eerste keer vliegen. Met het vliegtuig reizen biedt ons de mogelijkheid bijna overal op de wereld te komen. In deze blog lees je de beste tips voor jouw eerste vlucht.

Zorg dat je op de hoogte bent van: inchecktijden, benodigde documenten en (hand)bagage regels. Daarnaast is het aan te raden om vooraf stoelen te reserveren en te zorgen voor comfort en vermaak aan boord.

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden als je voor de eerste keer gaat vliegen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet. Lees onze tips voor de eerste keer vliegen in deze blog.

Wat is de beste voorbereiding op de eerste keer vliegen?

Tegenwoordig heeft bijna elke luchtvaartmaatschappij een app. Wij raden je dan ook aan om deze app te downloaden als die beschikbaar is. Op de app kun je alle informatie vinden die je nodig hebt rondom je vlucht. Daarnaast kun je makkelijk van tevoren online inchecken. Vaak hoef je dan ook geen vliegtickets uit te printen. De meeste apps voorzien je namelijk van een digitale versie van je vliegtickets. Handig toch?

Het kan zijn dat je moet overstappen op een ander vliegveld, ook dit wordt in de app aangegeven. Heb je het in de app gemist? Geen zorgen! Op het vliegveld word je hier altijd aan herinnert voor de zekerheid. In ons blog overstappen vliegtuig; hoe werkt dat? Kun je precies lezen hoe overstappen in zijn werk gaat.

Indien je nog geen stoelen hebt gekozen bij het boeken van je vlucht, kun je via de app stoelen reserveren. In sommige gevallen is dit tegen betaling, afhankelijk van de soort stoel. Wil je weten waar je het best kunt gaan zitten in het vliegtuig? Wij schreven erover in ons blog: wat is de beste plek in het vliegtuig?

De meeste vliegvelden zijn groot waardoor je soms lange afstanden moet afleggen. Het is daarom fijn om een koffer of tas te hebben met wieltjes, zodat je je bagage niet zelf hoeft te dragen. Heb je geen wieltjes onder jouw koffer of tas? Geen paniek! Op vrijwel alle vliegvelden zijn gratis trolleys beschikbaar. 

Zorg er daarnaast voor dat je makkelijk toegang hebt tot je documenten en handbagage die je in het vliegtuig bij je wilt hebben. Een kleiner (heup)tasje in je handbagage met alle benodigde documenten kan een goede overweging zijn. Verder zou je het kunnen overwegen om koffer organizers aan te schaffen om je koffer overzichtelijk te houden.

Om überhaupt aan boord te kunnen stappen is het belangrijk om de documentatie op orde te hebben, denk aan: vliegtickets, paspoort of ID-kaart en vaccinatieboekje. Het is aan te raden om kopieën of foto’s te maken van alle belangrijke documenten, voor het geval je iets kwijtraakt. Zoek verder op tijd uit of je voor je land van bestemming bepaalde vaccinaties nodig hebt. De GGD, een vaccinatiebureau of je huisarts kan je hierover informeren en adviseren.

Het is ook aan te raden om een reisverzekering af te sluiten. Dit biedt financiële zekerheid en dekking voor onvoorziene omstandigheden tijdens een reis zoals ziekte, ongevallen of diefstal bijvoorbeeld. Kijk ook of je mobiele (data) bundel werkt in het land waar je naartoe gaat. Soms is het voordeliger om in het land van je bestemming een lokale simkaart aan te schaffen.

Om navigatieproblemen te voorkomen, adviseren wij om voor vertrek offline mappen van je bestemming op Google Maps te downloaden. Op die manier kun je je navigeren op de plaats van bestemming, zelfs zonder internetverbinding!

Wat neem ik mee aan boord voor de eerste keer vliegen?

Er zijn veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het inpakken van je handbagage. Bepaalde spullen zijn namelijk niet (of in beperkte mate) toegestaan in het vliegtuig. En wat kun je doen om jezelf of je (jonge) medereiziger bezig te houden? We schreven erover in ons blog: wat is praktisch speelgoed voor in het vliegtuig? Je leest hierin ook wat je kunt doen qua ontspannings- of rek- en strekoefeningen

Aan boord kun je vaak ook (geselecteerde) films of series kijken die beschikbaar zijn op je persoonlijke schermpje. Als je een hele specifieke serie of film wilt bingewatchen tijdens je vlucht, kun je overwegen om deze op je laptop of telefoon te downloaden. Dan weet je zeker dat je je eigen serie of film kunt kijken.

Zorg er daarnaast voor dat al je elektrische apparaten opgeladen zijn, het is niet altijd mogelijk om je apparaten in het vliegtuig op te laden. Om zeker te zijn van opgeladen apparaten kun je een powerbank meenemen. Let wel op de regelgeving rondom powerbanks, we schreven hierover in ons blog: mag een powerbank mee in het vliegtuig?

Verder adviseren we om comfortabele kleding te dragen tijdens de vlucht. Kleed jezelf in laagjes, dan kun je je makkelijker aan de temperatuur in het vliegtuig aanpassen. Vaak is het fris in de cabine, maar soms kan het ook warm zijn.

Eerste keer vliegen handbagage inpak tips

Iedereen is verschillend met verschillende interesses. Dit heeft natuurlijk invloed op wat jij het liefst met je meeneemt in het vliegtuig. Echter, geven wij hieronder een opsomming van de meest meegenomen spullen aan boord. Wellicht dat je hier zelf inspiratie of ideeën uit kunt halen.

Noise canceling koptelefoon: met deze koptelefoon kun je je afsluiten van omgevingsgeluiden en comfortabel luisteren/kijken naar muziek, series of films. Dit is tevens aan te raden voor mensen die kampen met vliegangst aangezien je hiermee externe prikkels minimaliseert.

Oordopjes slaapmasker en (nek)kussen: voor comfortabele rust tijdens de vlucht, vooral als je van plan bent te slapen of snel last krijg van je oren. Lees meer over oordopjes in ons blog: zijn oordopjes in het vliegtuig aan te raden?

Trui, sjaal of dekentje: voor extra warmte tijdens de vlucht. Het kan soms koud zijn in de cabine.

Hand desinfectans en antibacteriële doekjes: om  je handen altijd schoon te kunnen maken en je directe omgeving schoon te houden.

Lippenbalsem: om uitdroging van je lippen te voorkomen. Dit kan ontstaan vanwege de droge lucht in het vliegtuig.

Gezichtsreiniger of verfrissingsdoekjes, tandenborstel en tandpasta: het is erg fijn om jezelf op te kunnen frissen tijdens lange vluchten.

Oogdruppels en bril: de luchtvochtigheid in het vliegtuig is erg laag. Daarom is het voor sommige mensen fijn om oogdruppels te gebruiken. Als je een lensdrager bent is het aan te raden je bril te dragen gedurende de vlucht.

Zonnebril: om je ogen te beschermen tegen de sterke UV-straling die boven de wolken door de ramen van het vliegtuig kunnen komen.

ORS: voor als je ziek wordt of reizigersdiarree oploopt. Hierover kun je meer lezen in ons blog: wat kan ik het best doen tegen diarree in het vliegtuig?

Pen: handig voor het invullen van douane- of immigratieformulieren.

Hervulbaar waterflesje: om goed te blijven drinken tijdens je vlucht. Je kunt je flesje bijvullen op de drinkwaterpunten van het vliegveld. Omdat de luchtvochtigheid in het vliegtuig laag is, is het verstandig om voldoende te blijven drinken om hoofdpijn te voorkomen.

Sokken en compressiesokken: het kan fijn zijn om je schoenen uit te doen en geen koude voeten te krijgen dankzij een fijn paar sokken. Langdurig stilzitten kan ervoor zorgen dat vocht en bloed zich ophopen in de benen. Het kan erg comfortabel zijn om compressiesokken te dragen tegen zwelling van de voeten en enkels, maar beschermt daarnaast ook tegen reizigerstrombose tijdens lange vluchten.

Eten en kauwgom: het is erg fijn om zelf wat eten mee te nemen. Vaak zijn de winkels op het vliegveld erg duur. Daarnaast heb je als je zelf wat meeneemt altijd iets dat je lekker vindt. Het kan ook fijn zijn kauwgom te kauwen als je last krijgt van je oren. Waar je op moet letten als je eten meeneemt in het vliegtuig lees je in dit blog: mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Kleding voor aankomst: om jezelf te kunnen kleden naar de temperatuur van je bestemming.

Wat is de beste plek in het vliegtuig?

In ons blog wat is de beste plek in het vliegtuig hebben we uitgebreid stilgestaan bij de verschillende stoelen in het vliegtuig, maar uiteraard lichten we het in deze blog graag nog eens kort toe:

Als snel instappen en snel het vliegtuig verlaten belangrijk voor je is, kun je het beste een stoel aan de voorkant van het vliegtuig kiezen. Als je tijdens je vlucht meer beenruimte wilt, kun je kiezen voor stoelen bij de nooduitgang of stoelen met extra beenruimte.

De voorste rijen van het vliegtuig hebben vaak speciale voorzieningen voor baby’s op intercontinentale vluchten. Als je wilt voorkomen dat je naast huilende kinderen of baby’s zit, kun je het beste deze rijen vermijden. Indien je graag je benen wil strekken of snel toegang wilt tot de toiletten, is het raadzaam om een gangpadstoel te kiezen.

De minst turbulentiegevoelige plek in het vliegtuig, bevindt zich in het midden van het vliegtuig rondom de vleugels. Als je meer wilt weten over turbulentie, kun je dit teruglezen in ons blog: klopt het dat turbulentie gevaarlijk is?

Wat kun je doen bij angst voor de eerste keer vliegen?

Een op de drie personen ervaart een vorm van vliegangst. Een vraag als: Is een vliegtuig veilig? kan door je gedachten spoken. 

Het ia verstandig om cafeïne, alcohol en veel suikers voor en tijdens je vlucht te mijden, omdat dit nerveuze- en stressgevoelens kan oproepen en/of versterken. Daarnaast drogen cafeïne en alcohol uit en moet je er vaker van naar het toilet.

Zie je alsnog als een berg op tegen jouw aankomende vlucht? Lees hieronder hoe wij van Angsthelden jou verder kunnen helpen

Bang voor de eerste keer vliegen? - Angsthelden helpt!

Ondanks dat je na het lezen van deze blog weet hoe je je kunt voorbereiden op je eerste vlucht, kan het zijn dat je dit nog steeds erg spannend vindt. Daar kunnen wij je bij helpen! Angsthelden geeft met vliegangst ervaringsdeskundigen verschillende vliegangst cursussen. We maken een compleet plan waarmee je jouw eerste vlucht een succes maakt! Ben je benieuwd welke vliegangst cursus voor jouw geschikt is? Bekijk hieronder ons aanbod of plan een gratis adviesgesprek in.

Turbo Training

In enkele uren een plan om jouw vliegangst onder ogen te komen.

Sky Support

Voorbereidende Turbo training en een korte begeleide retourvlucht. 

Wat past bij mij?

Plan een gratis adviesgesprek in met Joy voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Zorg dat je op de hoogte bent van: inchecktijden, benodigde documenten en (hand)bagage regels. Daarnaast is het aan te raden om vooraf stoelen te reserveren en te zorgen voor comfort en vermaak aan boord.

Download de app van de luchtvaartmaatschappij voor alle benodigde info, reserveer vooraf stoelen, zorg voor koffers of tassen met wieltjes, neem je paspoort/ID-kaart en vaccinatieboekje mee, zorg dat je alle benodigde vaccinatie(s) hebt, sluit een reisverzekering af, overweeg een lokale simkaart en download offline mappen van je bestemming vooraf via Google Maps.

De beste plek in het vliegtuig is voor iedereen anders. Persoonlijke voorkeur op basis van individuele factoren als: het hebben van (vlieg)angst, lichaamsafmetingen en reisgezelschap spelen hier een belangrijke rol in.

Lees je in over vliegen en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is het verstandig om cafeïne, alcohol en veel suikers voor en tijdens je vlucht te mijden, omdat dit nerveuze- en stressgevoelens kan oproepen en/of versterken. Vind je het nog steeds te spannend? Overweeg dan een vliegangst cursus bij Angsthelden, verzorgd door voormalig vliegangstigen trainers.